Mrskal: Hnutí STAN by mělo s pokorou držet nějakou lajnu. Jinak voliči rychle vystřízliví

Rozhodnutí Jana Farského (STAN) odjet do zahraničí, během funkce poslance, Starostům pořádně „zatopilo“. Pod některými straníky se otřásá židle.

i Zdroj fotografie: Česká pirátská strana
                   

I bývalého prezidenta Václava Klause zaráží kauzy koaličního hnutí STAN, týkající se jeho financování, či stáže poslance Jana Farského. Klaus se obul do hnutí, podle něj předstírali „čisťounké ručičky“, ale realita je odlišná. Exprezident dodal, že pokud by on sám seděl v opoziční lavici „hrál by tuto kartu dál“.

Kauza Farský

„Výlet pana Farského je pod moji rozlišovací možnost. Nicméně to, že oni takto chápou politickou práci a vesele si chtěli odletět poté, co se schválila důvěra, je důkaz, že to není vážná strana. Je to prázdné nehomogenní sdružení,“ citoval web CNN Prima NEWS Klausovo kritizování hnutí STAN.

iZdroj fotografie: S vědomím Jana Farského / Facebook
Jan Farský

Kauza Farský ovšem není jediný problém, který nyní musí Starostové a nezávislí ve sněmovně řešit. Hnutí bylo totiž financováno trestně stíhaným člověkem. O tom předseda hnutí, Vít Rakušan, údajně neměl vůbec tušení. Šéf opozičního hnutí, Tomio Okamura (SPD), avizoval, že chce Starosty v tomto směru řádně prověřit. Okamura uvedl, že značná část darů pochází z Kypru, který se řadí mezi daňové ráje. Hnutí toto nařčení odmítá. „Je to vážná věc. Někdo si hrál, že je přečistý a má čisté umyté ručičky.“ sdělil Klaus.

Židle se třese pod Rakušanem

Opozice v zastoupení hnutí SPD a ANO ve čtvrtek neprosadila schválení programu mimořádné schůze. Na ní mělo být financování STAN řešeno. Cílem opozice bylo odvolat Rakušana a vytvořit sněmovní vyšetřovací komisi. Hnutí opakovaně deklarovalo, že dary jsou od občanů či společností s českým IČO a sídlem v tuzemsku, žádné peníze z ciziny prý nepřijali.

iZdroj fotografie: Česká pirátská strana / Creative Commons / CC BY-SA
Vít Rakušan

„Myslím, že by hnutí STAN mělo trochu s pokorou držet nějakou lajnu, je to něco, co se může velice rychle obrátit. Nejen proti nim samotným, ale i proti celé vládě, která slibovala nějakou změnu. Jestli tohle má být ta změna, tak to voliči budou rychle střízlivět,” citovaly Novinky Mrskalovo vyjádření k Farskému.

Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články