Na olympiádu do Číny nepojede žádný český ministr. Fiala předal sportovcům jasný vzkaz

Česko se připojuje k dalším zemím, které následují Spojené státy a diplomaticky bojkotují zimní olympijské hry v Pekingu, kvůli porušování lidských práv v Číně.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Do Pekingu na olympiádu nepojede žádný z členů české vlády. Po jednání s předsedou Českého olympijského výboru, Jiřím Kejvalem, to řekl premiér Petr Fiala (ODS). „Potvrdil jsem, že na olympiádu v Pekingu nepojedu já, ani nikdo jiný z vlády. Česká republika se tak připojí k většině zemí v Evropské unii a USA, které zástupce na olympiádu nevyšlou. Našim sportovcům přeji hodně úspěchů,“ uvedl Fiala. Hry v Číně začnou za týden.

Porušování lidských práv

Zimní olympijské hry se uskuteční od 4. do 20. února v čínském Pekingu a okolních prefekturách. Některé západní země, v čele se Spojenými státy, oznámily jejich diplomatický bojkot kvůli porušování lidských práv v Číně, mimo jiné v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Oproti zvyklostem tak na hry nevyšlou žádné vládní představitele také Austrálie, Velká Británie, Kanada, Nizozemsko nebo Dánsko.

iZdroj fotografie: ODS
Vláda ČR

To, že se olympijských her nezúčastní nikdo z vládních politiků, uvedlo už ve středu ministerstvo zahraničí. O akcích, kterých se zúčastní čeští diplomaté včetně velvyslance, zatím nebylo podle Lenky Do, mluvčí české diplomacie, rozhodnuto. „Naše ambasáda nemůže zcela ignorovat zimní olympijské hry, a to z prostého důvodu, že se her účastní početná česká sportovní reprezentace,“ cituje mluvčí ČT.

Sportovci odletěli

Podporu olympijským hrám vyjádřil dříve český velvyslanec v Pekingu Vladimír Tomšík v rozhovoru s čínským deníkem Beijing Daily. Dodal, že tak činí na žádost prezidenta Miloše Zemana. Ministr zahraničí Jan Lipavský poté telefonicky Tomšíka požádal, aby se dalších takových výroků zdržel, napsalo Echo24. Odmítavý postoj má k olympijským hrám i Senát.

Někteří senátoři při setkání v horní parlamentní komoře podpořili tibetského filmaře a bývalého politického vězně Dönduba Wangčhena, který k politickému bojkotu olympiády v Číně vyzval. Do Pekingu na rozdíl od politiků v pátek zamířila početná část české výpravy. Letadlem Korean Air odletělo osmdesát sportovců, včetně biatlonistky Markéty Davidové nebo rychlobruslařky Martiny Sáblíkové.

Diskuze Vstoupit do diskuze
123 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články