Na Slováky by podle experta česká očkovací kampaň nezabrala. Tamní vláda chtěla k nalákání na vakcínu využít herce Chucka Norrise a Schwarzeneggera

Vlády neustále vymýšlejí nové a nové možnosti, jak své občany motivovat k očkování proti covidu. Slováci se rozhodli jít veselejší cestou.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Zatímco Česko se rozhodlo obyvatele přesvědčovat k očkování proti covidu velmi drsnou kampaní, na Slovensku chtěli zapojit dva známé svalovce z akčních filmů, Terminátora Arnolda Schwarzeneggera a nezničitelného Chucka Norrise. Podle slovenského experta Jakuba Kuvika, který připravoval právě kampaň na Slovensku, by na tamní obyvatele drsné záběry z nemocnic nezabraly. Informoval o tom server CNN Prima News.

Na odporu k očkování se podílejí dezinformace

Jestli očkovací kampaň, pro kterou se rozhodla Česká vláda, přinese kýžený výsledek, se teprve uvidí. Podle Kuvika by na Slovensku nezabrala, protože na lidi už záběry pacientů v těžkém stavu moc nepůsobí: „Spot, kde byl člověk připojený na plicní ventilaci, jsme tu už měli. Ti, na které to společně s kolabujícím zdravotnictvím ve druhé vlně zafungovalo, se už očkovat dali,“ vysvětlil.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Čínská vakcína Sinopharm

Myslel tím, že česká očkovací kampaň se inspiruje drastickými obrázky na krabičkách s cigaretami. Jak se už dříve ukázalo, na prodej cigaret a tabákových výrobků tato kampaň nějaký větší vliv neměla. Problém je podle Kuvika především v tom, že řada lidí na Slovensku, ale i v Česku, vnímá i dezinformační kampaň, kterou vedou odpůrci očkování. „Úsudek množství lidí je tak pokřivený dezinfoscénou a hoaxy, že jsou schopní popírat i fotky reálných lidí s reálnými lékaři v reálných nemocnicích,“ říká.

Sousední země nemá naočkovanou ani polovinu obyvatel

Slovenská očkovací kampaň bývá hodnocena kladně, především na sociálních sítích, kde se často zobrazuje. Pravidelně je k viděni také na účtu slovenského ministerstva zdravotnictví, které se snaží vyvracet nepravdivé výroky o očkování. Kuvik řekl, že původně šla jeho agentura do kampaně se dvěma nápady. Jeden počítal i s tím, že by vypomohly zahraniční filmové hvězdy. Schwarzenegger je velkým zastáncem očkování. Pravidelně vystupuje proti antivaxerům a svou vakcinaci sdílel pro své fanoušky.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování na Slovensku

Na Slovensku vakcinace poněkud drhne. Zatímco v Česku je očkováno kolem 60 procent lidí, tam je to jen necelých 45 procent. Jedním z důvodů je podle expertů výrazná polarizace společnosti. Odpůrci očkování vystupují velmi důrazně a dokonce útočí na propagátory očkování. Například tvář slovenského boje s pandemií a infektolog Vladimír Krčméry byl několikrát terčem výhrůžek smrtí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
84 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články