Najít bydlení bude zase o něco těžší. Ceny podnájmů poletí nahoru raketovým tempem

Najít bydlení bude těžší. Ceny podnájmů letí nahoru raketovým tempem. V roce 2021 klesly ceny nájmů natolik, že bylo dostupné i bydlení v centru Prahy.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Experti se shodují na tom, že nájmy budou výrazně zdražovat, někde už se podle nich zvedají i dvojciferným tempem. Jak píše Echo24, nemá na to vliv jen uprchlická vlna z Ukrajiny, ale také další okolnosti. Například výrazné zdražování a zpřísňování na hypotečním trhu. Ceny se nezastaví ani u nemovitostí.

I experti se přepočítali

Nedostupnost bydlení se bude v dalších měsících prohlubovat. Těžší tak bude nejen pořídit si vlastní nemovitost, ale zhorší se zřejmě i nabídka dostupného nájemního bydlení. Prudce totiž přibývají desetitisíce potenciálních zájemců o ubytování. Vysoké ceny nemovitostí nadále stoupají a získání hypotéky je podstatně těžší než dřív. Meziročně například vzrostla průměrná cena nájemného v Praze, a to o téměř 17 procent.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Hypotéka

Na začátku roku 2022 přitom analytici i developeři počítali s tím, že ceny porostou oproti loňsku spíše mírně, v jednotkách procent. V některých segmentech se dokonce začalo mluvit o mírném klesání ceny. Týkalo se to hlavně starších bytů a bylo to spojeno s omezením kupní síly zvyšováním úrokových sazeb ze strany centrální banky. Jak píše Forbes, aktuální události naznačují, že růst cen bude rychlejší, než se předpokládalo před vypuknutím války na Ukrajině.

Přísnější pravidla pro získání hypotéky

To, že se zdražování nevyhneme, potvrdil Událostem247 ekonom Dominik Stroukal. Podle něj by ale byla chyba z toho vinit Ukrajince, kteří prchají před válkou. „Nic jiného jim přece nezbývalo. Faktorů růstu se navíc setkává hned několik. Zdražuje se prakticky všechno, tedy i nájmy. Nájemní bydlení v dubnu navíc ovlivní nová pravidla hypotečních úvěrů. Část lidí, kteří by šli bydlet do vlastního, na ně kvůli tomu nedosáhne a zůstane v nájmu,“ doplnil.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Nákres domu

Od pátku v Česku platí přísnější pravidla, která centrální banka stanovila pro poskytování úvěrů na bydlení. Lidé musí mít předem našetřenou alespoň pětinu ceny nemovitosti, dosud jim přitom stačilo jen deset procent. Zpřísnily se i některé další limity, za kterých smějí komerční banky hypotéku poskytnout. Mírnější limity mají lidé do 36 let. Podle analytiků se tak dá očekávat, že kvůli zpřísnění podmínek nezískají hypotéku až desítky procent žadatelů.

Diskuze Vstoupit do diskuze
123 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články