Schillerová se fotila a daňoví poplatníci platili. Její propagace stála stát dva miliony korun

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová byla jako členka vlády velmi aktivní na sociálních sítích. Pravidelně přidávala profesionální fotografie i videa.

i Zdroj fotografie: S vědomím Aleny Schillerové / Facebook
                   

Politici se na sociálních sítích prezentují velmi často. Prostřednictvím fotografií a příběhů ze svého života se někteří snaží svým voličům ještě více přiblížit. A to je případ i exministryně financí Aleny Schillerové (ANO). Ta byla během doby, kdy zastávala vládní funkci, na sociálních sítích velmi aktivní. Snažila se tím vzbudit dojem „úplně obyčejné ženské.“ Jak ale připomíná server Forum24, za své příspěvky na facebooku a instagramu často sklízela spíše kritiku a výsměch.

Resort se zdráhal částku prozradit

Sama politička v sebeprezentaci na sociálních sítích našla zalíbení. „Mě to baví. Večer přijdu domů, lehnu si do postele, vezmu telefon a prohlížím si, co mi lidé píší, co si myslí, nebo kritizují, co jsem měla na sobě a jaký jsem měla účes,“ vysvětlovala nedávno Schillerová, co ji na sociálních sítích tolik fascinuje. Jak ale vyšlo najevo, její záliba není levnou záležitostí. Fotografie a videa umisťovaná na sociální sítě za období od 23. září 2020 do 30. listopadu 2021 stála 1,93 milionu korun.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Ministerstvo financí

Částka je souhrnem platů, a to včetně odměn fotografa a kameramana, které Schillerová nechala na ministerstvu financí zaměstnat za účelem její propagace na internetu. Informace o nákladech získal server SeznamZprávypo mnoha urgencích jako odpověď na žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Konkrétní sumy u každého referenta ministerstva financí nemohly být podle sdělení resortu uvedeny zvlášť. Důvodem je ochrana osobních údajů.

Referenti odešli po nástupu Fialy

Jednoduchým propočtem ale lze zjistit, že plat každého z referentů byl, včetně odměn, zhruba 75 tisíc hrubého měsíčně. Faktem také zůstává, že promo bývalé vicepremiérky na sociálních sítích ve výši téměř dvou milionů korun zaplatil stát, potažmo daňoví poplatníci. O focení Schillerové se staral profesionální fotograf David Šedivý. Ten na ministerstvo financí nastoupil v lednu loňského roku a staral se především o propagaci na sociální síti Instagram.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Zasedání vlády

Naopak o přidávání videí na sociální síť Facebook se staral kameraman Jakub Konečný, který byl na ministerstvu financí zaměstnán od září 2020. Oba referenti z odboru vnějších vztahů a komunikace odešli z resortu na vlastní žádost loni v listopadu. Dva dny poté, co se stal premiérem Petr Fiala (ODS). Schillerová přitom v minulosti tvrdila, že lidé starající se o její prezentaci na internetu, nebyli na ministerstvu zaměstnáni jen pro její potřebu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články