Náměstek ministra spravedlnosti Blažka dělal účetního skupině, která byla zapojená do daňových podvodů

Radomír Daňhel, náměstek ministra spravedlnosti Pavla Blažka, má problém. Zracovával totiž účetnictví firmě, která má na svědomí stamilionové daňové podvody.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Podnikatelé Hussein Rekhem a Saman El-Talabani byli za podvody minulý rok odsouzeni na několik let. Radomír Daňhel v celé kauze vystupoval jako svědek. O podvodech prý neměl ani tušení. Podle expertů ale není možné, aby si podezřelého jednání svých klientů nevšiml. V obžalově stojí, že skupina mužů, a to v čele s výše jmenovanými, vytvořila v Brně v letech 2008 až 2010 dva řetězce navázaných firem. Ty pak mezi sebou obchodovaly s textilem.

Firma musela mít podezření, že něco není v pořádku

Koncová firma pak oblečení vyvezla do zahraničí, to bylo přitom výrazně nadhodnoceno, aby vznikl neoprávněný odpočet DPH. Podle obžaloby oba muži jednali jako organizovaná skupina, která měla rozdělené úkoly a kompetence. Účetnictví těmto firmám zpracovávala Daňhelova firma Deup. Lukáš Pečeňa, který je auditorem společnosti Good Governance, je přesvědčen, že musela mít podezření, že se její klienti dopouští daňových podvodů.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zasedačka ve firmě

Daňhel serveru Aktuálně řekl, že samotné účetnictví firem nezpracovával. „Dělal jsem na základě výstupů z účetnictví daňová přiznání, případně účetní závěrky. A v rámci závěrek jsem neměl k dispozici smluvní dokumenty, vycházel jsem z těch podkladů z účetnictví,“ uvedl. O účetnictví se prý staral jeho zaměstnanec Petr Kubeš. Ten se ale k věci odmítl vyjádřit a odvolává se na mlčenlivost.

Blažek veškerá nařčení odmítá

Rekhem má prý vazby na představitele brněnské ODS. Jeho firma získávala do pronájmu lukrativní prostory v centru Brna, o kterých hlasovala rada. V ní tehdy byla kromě Blažka také současná brněnská primátorka Markéta Vaňková, která byla dřív Blažkovou advokátní koncipientkou. Nechyběl ani její aktuální náměstek Robert Kerndl. Podle Českých novin pronájmy prověřuje policie. Už dříve se objevily informace, že podezření z korupce čelí kromě Daňhela také ministr Blažek.

iZdroj fotografie: PČR
Rekhem Hussein

Ten však jakékoliv pochybení odmítá. Daňhela jmenoval jako svého politického náměstka 21. prosince a v tiskové zprávě k tomu uvedl: „Jedním z úkolů, které nás nyní čekají, je sestavení rozpočtu na další rok. Proto jsem oslovil Radomíra Daňhela, který dříve na ministerstvu působil a problematice rozumí.“ Daňhel pracoval jako náměstek ministra spravedlnosti už v letech 2012 a 2013.

Diskuze Vstoupit do diskuze
141 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články