Náměstkyně ministra zdravotnictví: Vláda situaci kolem covidu nezvládla, opatření vydává chaoticky a lidi je nechápou

Martina Koziar Vašáková, náměstkyně ministra zdravotnictví, připustila, že vláda situaci kolem covidu nezvládla a opatření vydává chaoticky.

i Zdroj fotografie: S vědomím Martiny Koziar Vašákové / Facebook
                   

Vládní restrikce, které se týkají šíření koronaviru, jsou vydávány nesystematicky. Nepřímo to potvrdila také Martina Koziar Vašáková, která je náměstkyní Adama Vojtěcha. V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News podotkla, že přijatá vládní opatření nakonec vyznívají jinak, než jak k nim ona dává odborné podklady.

Lidé už aktuální opatření nestíhají sledovat

Vašáková tak reagovala na slova biochemika Zdeňka Hostomského, který kabinet Andreje Babiše kritizoval za zakázané vánoční trhy a další podle něj nesmyslná opatření. Hostomský řekl, že lidé jsou z neustále se měnících zákazů frustrovaní a přestávají se v nich orientovat. „Reprezentuji skeptickou vědu osobně, nejsem lékař, ale profesně reprezentuji vývoj vědy a nových vakcín. Měli bychom to rozhořčení klasifikovat. Jak to, že jsou opatření, a v zavřených komorách funguje diskotéka?“ položil otázku.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Adam Vojtěch

Biochemik poukázal například na svůj nedávný rozhovor s taxikářem, který mu prý vyprávěl, že většina lidí postup vlády nechápe a kritizoval také nečekané uzavření vánočních trhů. „Kdyby se nařízení zjednodušila, bylo by to lepší. O vakcinaci a nemoci víme daleko více a zjišťuje se, že není lepší ochrany než infekcí projít. Úplně nejlepší se jeví kombinace přirozené imunity a vakcinace,“ doplnil Hostomský.

Očkování proti covidu je pro děti bezpečné

Vašáková řekla, že vláda se bohužel vydala špatnou cestou: „Pokud chce naslouchat odborníkům, nemůže zasahovat do jednoznačných věcí – očkování, neočkování, jedny akce jo, druhé ne. Co dělá vláda, je vyhovění všem zájmovým skupinám, a ten odborný podklad se modifikuje podle jejich požadavků.“ Zároveň ale připustila, že se chystá další zpřísnění. Nemá se prý ale jednat o plošné lockdowny, ale spíš o omezení počtů osob na vnitřních hromadných akcích. Nejvíc by se to dotklo kultury.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování dítěte

Řeč se dostala také na očkování dětí. Hostomský se nechal slyšet, že on by své malé dítě naočkovat nechal, i když především kvůli tomu, aby se ve škole vyhnulo karanténám a mohlo chodit do zájmových kroužků. „Moje žena si to tak přeje, nikoliv z medicínského hlediska, ale čistě z byrokratických důvodů, aby mohly jít na kroužek, do bazénu. Stát to nastavil, já to respektuji,“ řekl s tím, že vakcíny jsou bezpečné, dětem nic nehrozí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
82 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články