Podle Fialy by návrhy hnutí ANO přivedly zemi k bankrotu

Premiér Petr Fiala odmítá návrhy hnutí ANO proti zdražování, které minulý týden představil bývalý předseda vlády Andrej Babiš. Po schválení by podle něj hrozil bankrot.

i Zdroj fotografie: Uživatel Občanská demokratická strana / Creative Commons / CC BY-SA
                   

V rozhovoru pro Blesk se premiér Petr Fiala ohradil proti krokům, které navrhuje hnutí ANO. Na vládu tlačí nejen předseda hnutí Andrej Babiš, ale také exministryně financí Alena Schillerová. Jak připomíná Blesk, podle Schillerové má Fialův kabinet zasáhnout proti tomu, aby čeští občané nadále chudli. Premiér ale připomíná, že peníze, kterými vláda disponuje, pochází právě z peněženek českých občanů.

Dopady na střední třídu

„Jenom chci každému říct, že ty peníze, se kterými nakládá vláda, nejsou peníze, které se někde objevily nebo které mám já někde v kapse. To jsou peníze, které vydělají lidé, odevzdají je státu a my je musíme přerozdělit,“ uvedl pro Blesk. Proto podle něj musí stávající vláda jít jinou cestou než ta předchozí, která se svěřenými prostředky podle Fialy neuměla hospodařit. „Když nebudeme s penězi dobře hospodařit, zvýšíme inflaci a všechno zdražíme. A kdo to nakonec zaplatí? Zaplatí to střední třída. Nikdo jiný,“ vysvětlil pro Blesk svůj postoj Fiala.

Jak připomíná server iDnes, stínová vláda Andreje Babiše minulý čtvrtek navrhla dvanáct opatření, která mají bojovat proti zdražování. Patří mezi ně například mimořádný příspěvek pro důchodce na zákonnou a inflační valorizaci ve výši šest tisíc korun, zvýšení rodičovského příspěvku z 300 tisíc na 400 tisíc korun nebo vrácení slevy na jízdném pro seniory a studenty na původní úroveň 75 procent.

Inflace neřekla poslední slovo

Inflace v Česku byla v březnu nejvyšší od května 1998. Ve třetím měsíci letošního roku se růst spotřebitelských cen meziročně zvýšil o 12,7 procenta. Meziměsíčně se pak spotřebitelské ceny zvýšili o 1,7 procenta. Jak informuje ČTK, v březnu nejvíce zdražily pohonné hmoty, u kterých meziročně stoupla cena až o polovinu. Výrazně se zvýšily ceny také u elektřiny a zemního plynu. Podle analytiků navíc inflace dál poroste a v polovině roku se může dostat až na 15 procent.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Tankování

Fialův kabinet reagoval na rychlý růst cen především u pohonných hmot. Aby ulevila motoristům, rozhodla vláda o zrušeni silniční daně, přimíchávání biosložek do paliv a přistoupila také ke snížení spotřební daně na pohonné hmoty. Jak uvedl Forbes, premiér Fiala avizoval, že vláda zvažuje další opatření ke zmírnění dopadů inflace, ale nehodlá přistupovat k plošným opatřením. To ale naopak požadují odbory, které kvůli rychlému zdražování tlačí na mimořádné zvýšení platů a minimální mzdy.

Diskuze Vstoupit do diskuze
112 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články