Otevřené hospody a popíjení na ulici. Některým lidem jsou covidová opatření jedno. Jejich dodržování budou kontrolovat policisté

Nově je zakázáno třeba pořádání vánočních trhů, pít alkohol na veřejnosti nebo mít otevřenou restauraci po 22 hodině. Za porušení opatření policie může uložit pokutu.

i Zdroj fotografie: Se souhlasem Lukáše Altmana
                   

Přestože v Česku platí od pátku zpřísněná celoplošná opatření proti šíření nemoci covid-19, ne všude se dodržují. Nově je například zakázáno pořádání vánočních trhů, mezi 22:00 a 05:00 musí být uzavřeny restaurace, bary či kluby a na kulturní, sportovní či vzdělávací akce bude moci maximálně 1000 sedících lidí, na veřejnosti se nesmí pít alkohol. Policie dodržování restrikcí kontroluje.

Hospodské opatření nenadchla

V zemi je vyhlášený nouzový stav. Přestože od 22:00 mají být restaurace zavřené, dejvický kebab měl otevřeno a uvnitř seděli zákazníci. Před večerkou popíjela skupinka lidí alkohol, což se také nesmí. Nedaleká restaurace však zavřeno měla. Před ní postávali hosté, kteří ji před chvíli opustili. „Mě mrzí, že nemůžu trávit tolik času s kamarády. Ale jako nevím. Asi je zapotřebí, aby se zamezilo růstu těch čísel,“ řekl jeden ze zákazníků TN. „Jde mi o to, že to bylo vyhlášené ze dne na den. Nerozumím tomu,“ uvedl.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Restaurace

Z opatření nejsou nadšení hospodští. Už předchozí vlny epidemie, kdy museli mít zavřené provozovny, je ekonomicky zasáhly. Navíc prosinec bává pro jejich byznys zajímavý kvůli oslavám spojeným s koncem roku i firemními vánočními večírky. „V prosinci si vyděláváme na leden a únor, teď to nepůjde. Už jsme unavení, už jsme zoufalí, nevím, jak to bude dál. Máme tady popsaný celý sešit objednávek na večírky. Už nám zvoní telefony, že to lidé ruší,“ řekl televizi majitel restaurace Jiří Šimerda.

Trhy nejsou vánoční, ale farmářské

Obejít zpřísněná vládní opatření se rozhodli v Mostě. Zakázané vánoční trhy radnice přejmenovala na farmářské a hodlá je dál provozovat. „Takto hloupé rozhodnutí omezující pohyb osob na čerstvém vzduchu, kdy o pár metrů vedle se v obchodním domě tísní několik set osob v uzavřeném prostoru, je pro nás nepřijatelné. Každý, kdo má svých pět pohromadě, přece vyhodnotí, kde je větší riziko možnosti nákazy,“ uvedl primátor Jan Paparega s tím, že rozhodnutí bere na vědomí, ale nesouhlasí s ním.

Na dodržování protiepidemických opatření bude dohlížet policie. „V průběhu následujících několika dní dojde k posílení běžného výkonu služby s cílem zvýšit preventivní působení policie v rámci nových celoplošných omezení,“ řekl v pátek mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík iDnesu. Policisté budou přestupky projednávat na místě domluvou nebo uložením pokuty až do výše 10 tisíc korun, případně je oznámí správním orgánům. Spolupracovat budou s hygienami.

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články