Některé země hlásí rekordní počty nakažených koronavirem. Omikron může podle WHO světem prolétnout jako tsunami

Nakažlivější varianta znamená, že se během krátké doby může nakazit mnohem více lidí než v minulosti. Zvláště pokud nefunguje imunita a účinnost vakcín je snížena.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Doslova na apokalypsu vypadají čísla nově nakažených v některých evropských zemí nebo v USA. Země hlásí rekordní přírůstky nakažených covid-19 za celou dobu pandemie, která ve světě trvá již téměř dva roky. Za vším stojí mnohem infekčnější varianta omikron. Světová zdravotnická organizace varovala (WHO), že každý den můžou přibýt miliony nově nakažených po celém světě.

Rekordní počty nakažených

Česká televize citovala šéfa WHO Tedrosa Adhanoma Ghebreyesuse. Podle něho světu hrozí doslova tsunami nových případů nákazy koronavirem buď omikronem nebo starší variantou delta. „Delta a omikron dnes představují dvojitou hrozbu, která vede k rekordnímu počtu případů a k prudkému nárůstu počtu hospitalizací a úmrtí,“ řekl Ghebreyesus.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Mutace covidu-19

Data z některých zemí mu dávají za pravdu. Například Francie zaznamenala přes 208 tisíc nově nakažených za den, což je nejvíce za celou bobu epidemie. Podle iDNES to znamená, že jen v této zemi se nakazí koronavirem jeden člověk každé dvě sekundy. Rekordní čísla hlásí i další evropské země, například Velká Británie nebo Itálie. Nedobrá situace je i ve Spojených státech. Američtí lékaři upozorňují, že mezi nakaženými je stále více dětí. Jenom v New Yorku za minulý týden s těžkým průběhem nemoci skončilo v nemocnici 68 dětí.

Umírá se méně, omikron je mírnější

Jednou z dobrých zpráv je, že v nemocnicích leží s těžkým průběhem méně lidí než bývalo v předchozích vlnách. Také jich méně umírá. Nejspíše se tak potvrzují slova odborníků, že omikron je nakažlivější než předchozí varianty, ale méně smrtelný. Protože však obchází imunitu, vyzývají odborníci a vlády k očkování, a to hlavně posilující dávkou. Ta riziko těžkého průběhu významně snižuje.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování seniorky

„Neříkám to jako výhrůžku, jsem lékař a ke všem pacientům přistupuji stejně. Je ale jen malá šance, že se vám podaří proběhnout mezi kapkami deště, rozšíření viru už je příliš silné a nejnáchylnější k nákaze virem jsou neočkovaní lidí,“ řekl třeba francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran. WHO tvrdí, že se snaží, aby do poloviny roku 2022 bylo proočkováno 70 procent světové populace. To by prý mohlo šíření koronaviru zbrzdit. V České republice zatím varianta omikron nepřevládá a počet případů po nedávné vlně pomalu klesá.

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články