Podvarianta omikronu BA.2 už převládá po celém světě. Vysoký počet případů hlásí Německo i Čína

Světová zdravotnická organizace oznámila, že ve světě už převládá takzvaná skrytá varianta covidu-19 známá pod zkratkou BA.2.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Ještě 8. března Světová zdravotnická organizace (WHO) informovala, že převládající variantou koronaviru je původní omikron (BA.1.1). V té době tvořila subvarianta s označením BA.2 pouze 34 procent nových případů. Jak informuje server Novinky, v nové týdenní epidemiologické zprávě už WHO uvádí jako dominantní podvariantu omikronu. „Podíl BA.2 se od konce roku 2021 neustále zvyšuje, přičemž se tato subvarianta stala dominantní v sedmém týdnu roku 2022,“ uvedla organizace.

Německo vyzývá k aplikaci druhého boosteru

Za poslední měsíc podle zveřejněné zprávy připadlo na BA.2 přibližně 85,9 procenta nových případů. Největší výskyt nová subvarianta zaznamenala v jihovýchodní Asii. Mnoho případů se objevilo také ve východním Středomoří, Africe, západním Pacifiku a Evropě. Na starém kontinentu se s vysokými počty případů covidu-19 v posledních dnech potýká hlavně Německo. Poslední týdenní zpráva Institutu Roberta Kocha (RKI) mluví o více než 1,5 milionu nových nákaz koronavirem za posledních sedm dní.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování

Z toho jde zhruba v 72 procentech o subvariantu BA.2, dalších 27 procent připadá na omikron. Zbývající procento nákaz tvoří ostatní varianty, včetně delty. Nejvíce rostou počty nákaz podle RKI hlavně u seniorů ve věku 75 až 79 let. Institut proto apeloval na rizikové skupiny, aby se před nemocí chránily očkováním. Výzva především mířila na aplikaci druhé posilující dávky u lidí starších 70 let. Podle RKI vakcína má stále svůj význam ochrany před těžkým průběhem i u omikronu. Podle zprávy dostalo v Německu celkem čtvrtou dávku už zhruba 1,67 milionu lidí.

V Číně roste nespokojenost

S další koronavirovou vlnou bojuje také Čína. Obavy jsou hlavně v Šanghaji, kde žije zhruba 25 milionu lidí a počet případů tam v posledních dnech roste nad 1600. Mezi lidmi navíc dochází k frustraci z opatření. Přispělo k tomu také úmrtí zdravotnice, které byla v Šanghaji odmítnuta hospitalizace po astmatickém záchvatu. Kvůli tomu se snesla na stát vlna kritiky, že reakce na covid způsobuje možná více úmrtí než samotný virus.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Čína během pandemie

K uzavření Šanghaje ale zatím nedošlo. Úřady kvůli testování uzavírají jen jednotlivé budovy nebo oblasti. Někteří obyvatelé ale tvrdí, že byli uzavřeni mnohem déle, než se uvádělo. Někteří si také stěžují na nedostatek čerstvých potravin a dalších dodávek. Jak informuje ČTK, celkový světový počet lidí nakažených covidem-19 v sobotu překonal hranici 480 milionů. Nejvíce nakažených mají USA, druhá je Indie a třetí Brazílie. V rámci Evropy se zatím potvrdilo nejvíce nákaz v absolutních číslech ve Francii.

Diskuze Vstoupit do diskuze
93 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články