Nenaočkovaní důchodci můžou strávit Vánoce v nemocnici pod kyslíkem, prohlásil ředitel motolské nemocnice Ludvík

Ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík v pořadu Václava Moravce na České televizi označil současnou situaci za dramatickou.

i Zdroj fotografie: Fakultní nemocnice Motol
                   

Diskuzi o koronaviru vedl také stávající ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a možný budoucí šéf resortu a stávající místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek. Přiznal, že by nabídku na řízení ministerstva přijal. „Když dostanu úkol, tak se ho snažím splnit co nejlépe,“ prohlásil v Otázkách Václava Moravce. Zatím ale podle něj není o obsazení postu šéfa zdravotnictví rozhodnuto. Kandidátů je několik a sám Válek by byl nejraději kdyby to nakonec byla žena.

V listopadu ke zlepšení nedojde

Místopředseda TOP 09 se vyjádřil také ke svému nedávnému prohlášení o lockdownu pro seniory. Restrikce jsou podle něj až poslední možnost. Zároveň ale zdůraznil, že je potřeba chránit nenaočkované důchodce. Válek totiž mluvil o tom, že by opět mohla být pro seniory v obchodech vymezená doba. K občanům nad 65 let se vyjádřil také ředitel Fakultní nemocnice v Motole a bývalý ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík, podle kterého je virus extrémně nakažlivý.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Upozornil, že delta se nevyhne nikomu. „Kdo je nenaočkovaný a je mu přes 65 let, tak já osobně bych mu doporučil, aby si sbalil kartáček na zuby a pyžamo a byl připraven na to, že dost možná stráví Vánoce pod kyslíkem,“ pronesl. V pořadu došlo také na téma placeného testování. Podle stávajícího ministra Vojtěcha neexistuje důvod, proč někomu platit testy, aby mohl jít do hospody. Sám nastínil, že se epidemická situace v zemi bude zhoršovat a změnu k lepšímu očekává až na konci listopadu.

Další vlna testování ve školách

Zároveň šéf resortu Vojtěch připomněl, že díky očkování je stav jiný než před rokem. Válek upozornil na problém ve školách, kdy se rozhoduje o okresech s testováním podle týden starých dat. Vojtěch chce tuto věc projednat s ministerstvem školství, které podle něj deklarovalo, že na přípravu testování potřebují školy týden.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Válek na to oponoval, že kraje nabízejí možnost rozvozu testů ze strany hasičů do 24 hodin. První vlna testování ve školách proběhla v pondělí 1. listopadu. Neočkování žáci se testovali v okresech s nejhorší epidemickou situací. Další vlny testování mají proběhnout 8. a 15. listopadu. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová navrhuje, aby testy v těchto termínech podstoupily děti v dalších více než 20 okresech.

Diskuze Vstoupit do diskuze
56 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články