Neočkovaných učitelů je jen malé procento. Ti, co vakcínu odmítají, musí mít respirátor

Nová vlna epidemie covid-19 se šíří i mezi dětmi, které mohou nemocí nakazit své blízké. Mnozí učitelé se nechali očkovat, znají riziko pobytu v dětském kolektivu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Současný růst počtu nových případů covid-19 dopadá i na děti a studenty, kterým se v minulosti nemoc většinou vyhýbala. Politici však nechtějí znovu plošně uzavírat školy, proto na nich nyní platí přísnější opatření. V nejvíce postižených okresech začalo testování žáků, budou se přidávat další regiony. Platí také pravidlo, že neočkovaní učitelé musí po celou dobu výuky nosit respirátor. Podle viceprezidentky Asociace ředitelů základních škol Hany Stýblové jsou s tím kantoři srozuměni.

Hodiny v respirátoru jsou nepohodlné

Podle ní respirátor pro neočkovaného vyučujícího může znamenat velké nepohodlí. „Když si představíme, kolik hodin učí a mluví, je to určitě nekomfortní situace. Není to nic příjemného,“ vysvětluje. Kolik takových učitelů na českých školách je, ale asociace přesně neví, ani to nemá jak zjistit. Stýblová se domnívá, že naprostá většina z nich se již naočkovat nechala. Například na její škole je bez vakcíny jen asi necelá desetina vyučujících.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Doporučovala by učitelům na hodinách zpěvu nebo cizích jazyků používání štítu. Problém může být při tělesné výchově. Zde je prý nutný především dostatečný rozestup, minimálně 1,5 metru. Zda nepohodlí, kterému je neočkovaný učitel nyní vystavený, může některé z nich přimět jít do očkovacího centra, opravdu netuší. „Učitelů je očkováno poměrně hodně. Ti, kteří očkovaní nejsou, to byli ti zatvrzelí odpírači. Nevím, co je přesvědčí. Já se o to snažím, je to ale osobní rozhodnutí každého,“ prohlásila.

Trest za nedodržení pravidla je problematický

Stýblová však připouští, že pokud neočkovaný učitel nebude ochoten respirátor nosit, ředitelé nemají mnoho možností, jak ho k tomu přimět. Podle ní jde pouze o metodický pokyn. „Nikde to zatím popsáno nebylo a myslím, že to není ani možné. S tím problém nemám, učitelé o tom věděli, že se o tom začalo mluvit. Je to minimum učitelů. Tady apeluji vždycky na to, že chrání hlavně sami sebe,“ řekla pro iRozhlas. U nich na škole jsou nicméně s opatřením všichni seznámeni a nemají námitky, proto konkrétní pracovně-právní spor zatím neřešila.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Osobně se domnívá, že očkování učitelů je důležité především proto, aby chránili své zdraví. Vítá, že se na školách opět začíná testovat, jak si asociace přála. Problematické podle ní ale je, že stát nyní chce, aby jeho úlohu při testování zastupovaly školy. Domnívá se, že by bylo vhodnější používat přesnější PCR testy a nikoli jen ty antigenní. Otázkou podle ní ale zůstává, kdo by nákladné testování v takovém případě hradil.

Diskuze Vstoupit do diskuze
75 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články