Další komplikace pro neočkované Čechy. Které země pro ně bude od pondělí složitější navštívit?

Ministerstvo zdravotnictví informovalo o změnách v cestovatelské mapě. V zelené kategorii s nízkým rizikem zůstanou v Evropě už jen dva státy.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Ministerstvo zdravotnictví aktualizuje seznam zemí podle míry rizika nákazy každý týden. Vychází při tom z dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Zbarvené do tmavě červené, což značí kategorii s velmi vysokou mírou rizika, budou na cestovatelské mapě od pondělí nově Maďarsko, Nizozemsko a Řecko. Tyto tři státy se tak připojí k Belgii, Bulharsku, Estonsku, Chorvatsku, Irsku, Litvě, Lotyšsku, Rakousku, Rumunsku, Slovensku, Slovinsku a ostatním třetím zemím mimo Evropskou unii.

Riziko nákazy téměř v celé Evropě

O kategorii níže, tedy mezi červená území značící vysoké riziko nákazy, budou patřit Andorra, Dánsko, Finsko, Island, Kypr, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Německo, Norsko, Polsko, San Marino, Švédsko, Švýcarsko a Baleárské ostrovy. Při návratu ze zemí s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika vzniká cestujícím povinnost podstoupit PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Dokud nemá dotyčná osoba výsledek, musí nosit respirátor. Jak ale informuje CNN Prima NEWS už nevzniká povinnost být v samoizolaci.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Před návratem z těchto zemí je test vyžadován jen v případě, že cestující použije veřejnou dopravu. Zároveň platí povinnost před příjezdem vyplnit příjezdový formulář. Ten je nutné vyplnit také při návratu ze zemí, které patří do oranžové kategorie. Od pondělí tam budou Francie, Itálie, Malta, Monako, Portugalsko, Azorské a Kanárské ostrovy a Madeira.

Očkovaným stačí vyplnit formulář

Mezi země s nízkým rizikem, tedy do zelené kategorie, pak z Evropy bude patřit jen Španělsko a Vatikán. Z mimoevropských zemí pak Argentina, Austrálie, Bahrajn, Hongkong, Chile, Jižní Korea, Jordánsko, Kanada, Katar, Kolumbie, Kuvajt, Macao, Namibie, Nový Zéland, Peru, Rwanda, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Tchaj-wan a Uruguay. Ze zeleně a oranžové označených zemí kromě nutnosti vyplnit formulář platí také povinnost před příjezdem nebo nejpozději pátý den po příjezdu absolvovat antigenní nebo PCR test.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Tyto podmínky při návratu se ale týkají pouze neočkovaných osob. Pro ty, co mají dva týdny po ukončeném očkování nebo v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19, zůstává pouze povinnost vyplnit příjezdový formulář. U občanů třetích zemí je uznáváno očkování, pokud byla vakcinace dokončena látkou schválenou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), nebo vakcínou, kterou schválila Světová zdravotnická organizace (WHO) pro nouzové použití.

Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články