Neplatič alimentů nesmí opustit Izrael do roku 9999

Muž nesmí kvůli neplacení alimentů opustit Izrael, ani služebně či za dovolenou. Z nejasných důvodů tak nesmí učinit do roku 9999.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Australskému neplatiči alimentů Noamu Huppertovi soud udělil zákaz vycestovat z Izraele, dokud nezaplatí všechny příspěvky na děti. Zákaz soud stanovil do 31. prosince 9999. Jedinou možností je pro Noama zaplatit celkovou částku výživného, která mu byla vypočítána na 53 milionů korun.

Pronásledován justicí

Izraelský soud Huppertovi sumu vypočítal na základě výdělků. Živí se totiž jako chemik ve farmaceutické firmě. Noam má na obě své děti měsíčně přispívat 5000 šekelů, tedy zhruba 35 tisíc korun. „Jsem v Izraeli od roku 2013,“ citovaly Novinky Hupperta, který se označil za dalšího občana Austrálie „pronásledovaného izraelskou justicí kvůli tomu, že se oženil s Izraelkou“.

iZdroj fotografie: s vědomím Noama Hupperta / Facebook
Noam Huppert

Podle rozvodových pravidel Izraele, žena může o zákaz vycestování požádat. „Je-li zákaz vydán, může být otec vždy při nezaplacení dávky uvězněn na 21 dní bez ohledu na to, zda je schopen zaplatit, či ne, přičemž stav jeho financí se nezkoumá. Očekává se, že muži na děti přispějí až sty procenty svého výdělku,“ dodal k zákonu Sorin Luca, který je autorem výkladu izraelských rozvodových pravidel.

Systém je údajně nastaven proti otcům. Kampaň trvající více než 20 let přinesla izraelské vládě tento i podobné problémy. Značná část právníků v Izraeli byly a jsou ženy, které zastupovaly a zakládaly výbory proti nepravdivým tvrzením. Muži jsou tak podobnými soudy ekonomicky nuceni vracet se bydlet ke svým rodičům, často končí jako bezdomovci, uvedl Daily Mail.

Varovaní ministerstva

V USA upozorňuje tamní občany na podobné potíže ministerstvo zahraničí. Resort uvádí, že civilní i náboženské soudy v Izraeli využívají právo zakázat opustit zemi, dokud nejsou vyřešeny dluhy a další právní nároky, a týká se to i cizinců. Dále upozorňuje na to, že americké velvyslanectví v Izraeli nemá nad těmito soudy žádnou moc, nemůže dluh ani zákaz zrušit.

iZdroj fotografie: Flickr
Americká ambasáda v Izraeli

Huppertova žena vzala děti do Izraele a Noam se vydal za ní, aby byl blíže k rodině. Zákaz trvá od roku 2013 a Noam nemůže odcestovat ani služebně či na dovolenou. Podle tisku není zcela jasné, proč zákaz trvá až do 31. prosince 9999. Některá média však tvrdí, že je to nejzazší možné datum, které jde zadat v počítačích.

Diskuze Vstoupit do diskuze
107 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články