Nepřehledné a pořád se mění! Lidé mají v opatřeních proti covidu chaos

Komunikace tuzemské vlády je nepřehledná. Nařízení se neustále mění a lidé se v nich nevyznají. Dokonce na více vládních webech jsou rozdílné informace.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Mají očkovaní z karantény výjimku? Na jak dlouho musíte v současnosti po pozitivním testu zůstat v izolaci? A kdy potřebujete k ukončení karantény negativní test? Takové, ale i další otázky si lidé pokládají v současné době. Pravidel kolem izolace a karantény je tolik, navíc se v České republice často mění, a lidé se ztrácejí v tom co vlastně platí. Karantény se navíc budou nově týkat i očkovaných lidí nebo těch, kteří covid v posledním půl roce prodělali, uvádí Česká televize.

Měnící se pravidla

Čechům chodí stále častěji informace, že mají pozitivní covid test. Je to následkem šíření varianty omikron. Vláda očekává, že do konce února prolétne omikron celou populací. Lidi po obdržení takové zprávy nejčastěji zajímají otázky „Jak dlouho trvá izolace?“ a „Kdo z blízkých musí také do karantény?“ Nová vláda, však na tyto dotazy nedává jasné, stručné, ani jednoduché odpovědi. Nejasnosti jsou přitom i na různých vládních portálech.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Test na covid-19

V úterý se pravidla kolem karantén a izolací měnila. Hlavním důvodem bylo podle politiků to, aby se masivně, a hlavně rychle nerozšířila varianta omikron, a také nedošlo k ochromení pracovního provozu. Od pondělí přibudou nová pravidla v souvislosti se začátkem testování ve firmách, uvedl server CNN Prima NEWS.

Jak to je s karanténou

Do izolace musí nastoupit každý, komu byl potvrzen pozitivní PCR test. Dále každý, kdo má pozitivní antigenní test provedený zdravotníkem. V takovém případě musíte i na potvrzovací PCR test. Doba izolace se ale počítá od provedení antigenního testu. V izolaci zůstane člověk nejméně 5 dnů od pozitivního testu. Izolaci vám poté ukončí lékař v případě, že jste poslední dva dny neměli žádné příznaky. Na žádný test už nemusíte.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Nakažený v izolaci

Do karantény jde ten, kdo se setkal s člověkem pozitivně testovaným metodou PCR, a koho zároveň vytrasovala hygiena. Do karantény jde i ten, kdo má pozitivní antigenní test prováděný v práci, tzn. samotest. Karanténa trvá pět dnů. Následně by měl dotyčný dalších pět dnů nosit respirátor FFP2. Od pondělí navíc všichni zaměstnanci, kteří mají pozitivní antigenní test, nastupují do povinné pětidenní karantény. V případě, že nemáte po pěti dnech žádné příznaky, vracíte se do práce, kde hned absolvujete další antigenní test.

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články