Nová metoda testování. Ve školách již nebudou muset do karantény celé třídy

Vláda zavedla od pondělí 3. prosince povinné testování na školách každé pondělí a čtvrtek. Výsledkem je pozitivita 0,33 procenta testovaných žáků.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

V pondělí po vánočních prázdninách proběhlo první testování všech žáků. Celkově bylo provedeno 1,1 milionu testů, z nich se prokázalo 3695 pozitivních, což tvoří 0,33 procent pozitivity testů. Pozitivní výsledky se objevily na téměř dvou tisících školách. Testování se celkově konalo na asi na pěti tisících školách.

Test-to-stay

Žáci se testují každé pondělí čtvrtek. Tento režim probíhá v upraveném režimu od začátku ledna. Toto opatření je zavedeno k omezení šíření vysoce nakažlivé varianty omikron. Nová metoda test-to-stay by navíc měla pomoci s tím, aby nešla do karantény vždy celá třída. Uvedl to portál iDNES.

iZdroj fotografie: Unsplash
Antigenní test

Pokud se ve třídě objeví pozitivní žák, nenastupují děti hned do karantény, ale přetestovávají se každý den. Dále je nutnost, v případě pozitivního testu, opustit prostory školy a nechat si udělat PCR test k potvrzení nákazy. Pokud přesnější PCR test vyjde negativní, může se dotyčný, ať již žák či učitel, vrátit do školy. V opačném případě je nutné podstoupit karanténu.

Zvýšený výskyt nákazy

V České republice je podle ministerstva školství zhruba 4200 základních škol a asi 1300 středních škol. Dohromady se tedy testuje a přibližně 1,4 milionu žáků. Po vánočních prázdninách se testovali navíc i zaměstnanci. Pro žáky byly testy zajištěné od státu, ovšem pro zaměstnance je musely sehnat samy školy. Dříve se testovali jen neočkovaní a ti, kteří neprodělali nákazu v uplynulých 180 dnech. Nově se testují i očkování a lidé s protilátkami po prodělané nemoci.

„V pondělí proběhlo testování na školách, a to na bezmála pěti tisících škol. Zjištěno bylo 3 695 pozitivních výsledků (na 1 944 školách) z 1 117 724 testů. Výsledkem je tak pozitivita 0,33 procenta. Další testování ve čtvrtek,“ citoval iROZHLAS příspěvek ministra školství Petra Gazdíka. V pondělí přibylo v Česku 9333 nově nakažených koronavirem. Nejvíce od 21. prosince. Proti předchozímu pondělí je to nárůst zhruba o 2500 případů. Lze tedy vypozorovat pravděpodobný zvýšený výskyt varianty omikron.

Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.