Od pondělí se zavedou nové restrikce proti neočkovaným. Všechna nová opatření přehledně

Neočkovaní budou od pondělka prakticky vyřazeni ze společenského života. Nová opatření vlády začnou platit od pondělí a budou platná pravděpodobně několik měsíců.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Vzhledem k rekordnímu nárůstu počtu nakažených rozhodla vláda o nových opatření. Nově bude jako doklad o bezinfekčnosti bráno očkování nebo prodělání nemoci. PCR test bude stačit jen ve výjimečných případech. Jednou ze zasažených oblastí jsou restaurace, které se bojí dalšího odlivu zákazníků, hlavně v menších městech. Deník Echo24 se zaměřil na opatření týkající se stravovacích služeb a společenských klubů.

Do restaurace jen s certifikátem

Od pondělí 22. listopadu budou smět restaurace obsloužit jen očkované nebo lidi pro prodělání covid-19. Vyplývá to z opatření, které Ministerstvo zdravotnictví vydalo 20. listopadu. Jeho celé znění si můžete přečíst na webu Vlády České republiky. Omezení se týká stravování, koncertů, divadel, služeb, ubytování a mnoha dalších oblastí.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Covid pas v restauraci

Neočkovaní se nebudou smět stravovat nejen v restauracích, ale také v jídelnách obchodních center. U stolu bude smět sedět šest lidí s rozestupy minimálně 1,5 metru, pokud se nejedná o členy jedné rodiny. Obsluha bude povinna u stolu vyžadovat certifikát. Pokud se jím host neprokáže, nesmí ho obsloužit. V obchodních centrech a na trzích, kde jsou stoly, nemusí provozovatel certifikát kontrolovat. Zodpovědnost je zde na strávnících.

Výjimky pro děti a rozočkované

Dále platí, že v hudebních, tanečních a dalších společenských klubech nesmí být více lidí, než je míst k sezení. Živá hudba není oproti loňskému roku zakázána. Je však nutné dodržet vydané opatření. To říká, že pódium musí být od zákazníků nejméně dva metry. Z nových opatření existuje několik výjimek, hlavně pro ty, kteří se zatím nemohou nechat očkovat.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Testování

Nové nařízení se proto netýká dětí do 12 let. Mladým do 18 let bude stačit prokázat se PCR testem, nemusí být naočkovaní. PCR test však nesmí být starší než 72 hodin. Další výjimku mají ti, kteří se očkovat nemohou. Ti však musí také předložit lékařské potvrzení. PCR bude také stačit těm, kteří mají zatím za sebou jen jednu dávku očkování.

Diskuze Vstoupit do diskuze
64 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články