Nová prezidentská kandidátka? Rektorka Mendelovy univerzity: Je potřeba prezidentskému úřadu vrátit důstojnost

Rektorka zhodnotila uplynulý rok a vysvětlila, proč je společnost rozdělená a co se s tím dá dělat. Dále se vyjádřila ke své prezidentské kandidatuře.

i Zdroj fotografie: s vědomím Danuše Nerudové / Facebook
                   

Ekonomka a rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová uvažuje o kandidatuře do prezidentských voleb, které v tuzemsku proběhnou na začátku roku 2023. Stále však neoznámila, jestli kandidaturu skutečně podá. Zhodnotila však uplynulý rok, rozeštvanou společnost ve spojitosti s očkováním nebo úkoly budoucího prezidenta.

Zhodnocení uplynulého roku

„Máme za sebou druhý rok s pandemií. Ta nás připravila o mnoho blízkých, příbuzných či známých, o pocit bezpečí i vidinu nekonečného růstu. Dělali jsme chyby, ale naučili jsme se a dokázali tolik nových věcí. Volby zásadně otočily kormidlem naší společné lodi. A proto všechno věřím, že máme šanci vyplout z krize svižně a správným směrem. Pokud naděje, kterou do změny mnozí vkládají, bude skutečně naplněna,“ citovalo Forum24 Nerudovou.

„To nemohu vědět, ale věřím, že nová vláda k tomu předpoklady má. Z mého pohledu naši společnost nejvíce trápí absence důvěry a kritické diskuse. Pevně věřím, že nové vládě se podaří obnovit důvěru lidí ve stát, a hlavně důvěru státu ve své občany,“ odpověděla Nerudová na otázku, zda nová vláda přinese slibovanou změnu.

„Osobně vnímám jako nespravedlivé to, že mohly být otevřeny velké obchody nadnárodních řetězců, které prodávaly veškerý sortiment zboží a nemohly být otevřené malé obchody, které prodávaly tentýž sortiment,“ citoval Blesk ekonomku.

Rozdělení společnosti a pokora

Ekonomka se dále vyjádřila k rozdělení společnosti. „Nacházíme se v situaci, kdy ze společnosti vymizela pokora, respekt k druhým a schopnost vzájemně si naslouchat. Diskutujeme o mikrotématech, která nás rozdělují, a přitom pro fungování naší společnosti nejsou vůbec podstatná. Zapomínáme na základní hodnoty, které naši společnost spojují a bez kterých nemůžeme zdravě fungovat a posouvat se dopředu,“ uvedla.

Podle rektorky je potřeba diskusi začít od věcí, které máme společné. Respektovat jeden druhého a být trpělivý ve vysvětlování. Snažit se pochopit příčiny odlišného názoru, a naopak být schopen vysvětlit ten svůj. A mít na paměti, že svět není černobílý.

Prezidentská kandidatura

Největším úkolem nového prezidenta bude podle Nerudové vrátit prezidentskému úřadu důstojnost, kterou za poslední roky ztratil. Dostat Česko zpět na světovou mapu. Být skutečným spojovacím prvkem a konstruktivním činitelem pro vládu a opozici, stejně jako být hlasem těch, kteří se politickou reprezentací cítí být opomíjeni.

iZdroj fotografie: s vědomím Danuše Nerudové / Facebook
Danuše Nerudová

Nerudová kandidaturu ještě neoznámila, už se proti ní ale rozjela antikampaň. „Ten, kdo nemá ve skříni žádné kostlivce, kdo má silné zázemí a podporu rodiny a kdo se rozhodne kandidovat z upřímné touhy sloužit své zemi, nemůže být odrazen hrozbou antikampaně, která navíc jistě nebude vedena jen z jedné strany,“ sdělila ekonomka.

Diskuze Vstoupit do diskuze
124 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články