Nová mutace koronaviru už je v Evropě. Nakazila se žena, která v Jižní Africe vůbec nebyla. Kde přesně se nakazila?

U české pacientky, která byla na dovolené, byla zjištěna nová nakažlivější varianta koronaviru. Ačkoliv varianta pochází z Jihoafrické republiky, doposud se neví, jestli se žena nakazila v dané zemi.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jak informuje Blesk, pacientkou, u které byla potvrzena nová koronavirová varianta, je mladá žena bez vazeb na Jihoafrickou republiku. Nedávno ale navštívila Egypt a Turecko. Belgičanka nebyla očkovaná proti covidu-19 a ani u ní nikdy nebyla potvrzena koronavirová nákaza. Výskyt nové mutace označované jako ný dosud byl potvrzen v Hongkongu, Botswaně a Jihoafrické republice.

Podezřelé byly dva vzorky

Právě ministerstvo zdravotnictví JAR na novou variantu upozornilo. Vědce znepokojila kombinace mutací, protože vysoký počet nových rysů může vést k vyšší nakažlivosti a schopnosti obejít lidskou imunitu. V Belgii byly podle tamního virologa Marca Van Ransta zkoumány dva vzorky s podezřením na variantu B.1.1.529. Nákaza byla potvrzena u jednoho pacienta. A to čtyři dny po nástupu příznaků. Osoba se měla 11. listopadu vrátit z návštěvy Egypta.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Laboratoř

Řada zemí včetně Česka na informaci o nové variantě koronaviru zareagovala vyhlášením omezení pro cestující z afrických zemí. Jak informuje server Echo24 nově Češi, kteří se budou vracet z Jihoafrické republiky, Namibie, Lesothu, Svazijska, Zimbabwe, Botswany, Zambie nebo Mosambiku musí po návratu do Ćeska do izolace nejméně na dobu deseti dnů.

Bez oprávnění k pobytu do Česka nesmí

Opatření platí také pro cizince ze zemí Evropské unie. Občané ze třetích zemí bez oprávnění k dlouhodobému pobytu v České republice mají vstup do Česka zakázaný úplně. Do karantény musí také osoby, které pobývali déle než 12 hodin v posledních dvou týdnech na území jmenovaných států. Před vstupem do Česka je třeba předložit negativní PCR test a zároveň ukázat rezervaci na další PCR test v České republice.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Mutace covidu-19

Ten musí podstoupit nejpozději do 24 hodin po vstupu do země. Další test musí pak proběhnout nejdříve 10., nejpozději 14. den po návratu. Dokud nebude mít osoba výsledek testu, musí být v samoizolaci. Důvodem k opuštění karantény je pouze obstarání základních životních potřeb, zajištění péče o děti, případně akutní cesty do zdravotnických zařízení. Při všech cestách je třeba mít nasazený respirátor.

Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články