Nová vláda má velké plány: tresty za pěstování marihuany by mohly být mírnější. Piráti chtějí legalizaci

Vláda Petra Fialy chce změnit tresty za pěstování konopí. Mělo by to ulevit policii a taky státním zástupcům, kteří by mohli řešit důležitější věci.

i Zdroj fotografie: s vědomím České pirátské strany / Facebook
                   

Prezident Miloš Zeman v pátek jmenuje novou vládu. Ta chystá několik změn, mezi nimi také změnu legislativy o konopí. Tresty za drogy by nově měly být odstupňovány podle jejich škodlivosti. Garantem novinky jsou Piráti, kteří doufají, že je podpoří ODS i Starostové a nezávislí. Drhne to ale u lidovců a TOP 09. O problému informovalo Právo a server Novinky.

Piráti chtějí změnit zákon o konopí

Piráti by rádi jako součást pětikoaliční vlády změnili zákon, který se týká konopí. „Dnes máme legislativu, která obsahuje částečnou prohibici, pokud jde o pěstování nad nějaký počet rostlin,“ vysvětlil šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. „Částečně se to řeší formou přestupku, ale v praxi to nemá kýžený efekt. Procento uživatelů konopí tady je, je to společenský fakt a bylo by z dlouhodobého hlediska žádoucí přemýšlet o trendech, které jsou v některých západních státech směrem k legalizaci,“ dodal.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Marihuana

Podle Michálka je také důležité zaměřit se na problém nadužívaní trestní represe u jednání s malou společenskou škodlivostí. „V minulém volebním období jsme měli návrh zákona, který zvyšoval počet množství konopí, které je možné mít pro osobní potřebu, abychom se vyhnuli zbytečné represi. Práce policie a státních zástupců se má soustředit na potírání kriminality a násilí, nikoli na osamocené případy, kdy je někde dívka s pointem.“ Návrh ale ve Sněmovně neprošel.

Lidovci návrh nejspíš nepodpoří

Garantem regulace konopí je pirátský exposlanec Tomáš Vymazal. Podle něj by se měla legislativa legalizovat a poté regulovat konopí a myslet na ochranu spotřebitele. Nákup konopí by zatížil spotřební daní. „Současný přístup je určitě represivní. Jednání uživatelů konopí i pěstitelů nepředstavuje pro společnost žádné společenské riziko. Je potřeba odstupňovat dostupnost a zmírnit represi u všech návykových látek,“ dodal.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Lidovci

Oficiální jednání koaličních partnerů zatím neproběhlo a Vymazal to ani moc reálně nevidí: „Po zkušenosti z minulého volebního období s podporou ze strany lidovců úplně nepočítám,“ uvedl. KDU-ČSL zatím o podobě tohoto bodu jasno nemá. Potvrdila to mluvčí strany Lucie Ješátková: „Budeme to ještě v následujících týdnech probírat v odborných týmech koalice Spolu a koalice Pirátů a STAN.“ Podporu však piráti očekávají od občanských demokratů.

Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články