Americký lék na domácí zkrocení covidu je na cestě do Česka. Firma Pfizer už vymýšlí své vlastní pilulky s vyšší účinností

Antivirotikum monlupiravir je levnější alternativou k monoklonálním protilátkám. Do České republiky míří několik tisíc dávek.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Monoklonální protilátky se podávají infuzí, a proto je může podat jen zdravotnický personál. Jak informuje server Echo24 pilulky molnupiravir tak vzbuzují naději, že se nemocnicím uleví a předejde se těžkým průběhům koronavirové infekce, a to obzvlášť teď, kdy se objevila nová varianta omikron, která se zdá být nakažlivější. Odborníci se totiž domnívají, že monoklonální protilátky nebudou na novou mutaci účinné. Dosud přitom velmi pomáhaly.

Pro lék do nemocnice

Odhaduje se, že monoklonální protilátky zabraňují vážnému průběhu onemocnění covid-19 z 30 až 50 procent. U antivirotika molnupiravir od americké firmy Merck se původně předpokládala účinnost 50 procent, aktuálně se však pohybuje okolo 30 procent. Přesto si ale lidé budou muset pro přípravek do nemocnic. Lék totiž dosud nebyl plně schválen Evropskou lékovou agenturou (EMA).

iZdroj fotografie: Depositphotos
Nemocnice

Praktičtí lékaři tak budou moci nové antivirotikum pacientovi předepsat, vyzvednout si ho ale bude muset v nemocnici. Přitom ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) označoval za velkou výhodu právě domácí užití s tím, že by si pacient přípravek vyzvedl v lékárně a nemocnice by tak nemusely být přeplněné. To se ale v současném nastavení nestane. V budoucnu by to ale pode mluvčího ministerstva zdravotnictví Daniela Köppla měla vyřešit novela zákona o zdravotním pojištění, která řeší nakládání s inovativními léky v procesu prověřování.

Pfizer má taky lék

Přípravek molnupiravir jako první na světě schválila Velká Británie. EMA dala zelenou pro léčbu tímto lékem u pacientů, u kterých hrozí riziko těžkého průběhu onemocnění covid-19. Váhavé stanovisko zaznělo na začátku prosince také od nezávislých expertů při americkém Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), kteří se vyslovili poměrem 13 ku 10 hlasům pro schválení molnupiraviru pro osoby s mírnými příznaky, ale zároveň s rizikem těžkého průběhu. Další protikoronavirovou nadějí v tabletkách má být také přípravek od firmy Pfizer.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Lék paxlovid

Farmaceutická společnost v listopadu oznámila, že už podala žádost k FDA o udělení povolení k nouzovému používání své pilulky s názvem paxlovid. Jak informuje DeníkN, tento lék by mohl snížit riziko hospitalizace nebo úmrtí kvůli covidu-19 až o 90 procent, jak ukazují předběžné výsledky klinických studií. Podlé šéfa Pfizeru Aberta Bourlyho by měl být přípravek účinný i proti variantě omikron. Pilulka totiž cílí na jinou část viru, tedy na enzym, který je důležitý pro množení viru a není náchylný k mutacím.

Diskuze Vstoupit do diskuze
94 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články