Nově jmenovaná vláda sklízí ze světa jednu gratulaci za druhou. Tuzemské vzkazy už tak příjemné nejsou

Novému kabinetu gratuluje například ukrajinský ministr zahraničí, slovenský premiér nebo dokonce i předsedkyně Evropské komise. Schillerová varovala před tvrdou opozicí.

i Zdroj fotografie: s vědomím Petra Fialy / Facebook
                   

Nová vláda v Česku je již oficiální, ministry kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) jmenoval v pátek před polednem prezident Miloš Zeman. S gratulacemi nové vládě na sociálních sítích přispěli nejen tuzemští politici a členové bývalé vlády, ale i politici ze zahraničí. Ukrajinský ministr zahraničí například poblahopřál šéfovi české diplomacie Janu Lipavskému (Piráti), dále gratulovala třeba předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, uvedla CNN Prima NEWS.

Zahraniční se těší na spolupráci

Ursula von der Leyenová poblahopřála Fialovi.  „Těším se, že s Vámi budu pracovat na našem společném boji proti pandemii a na úspěchu fondu Next Generation EU pro udržitelné a zelené oživení v Evropě,“ cituje Česká televize Twitterový příspěvek Leyenové. Fond, který zmínila má Česku získat až 180 miliard korun. Fiala do Bruselu zavítá nejpozději v březnu, kdy je v plánu další řádný summit EU.

Blahopřání slovenského premiéra

„Upřímně blahopřeji Janu Lipavskému k jeho jmenování ministrem zahraničí České republiky. Těšíme se na úzkou spolupráci na bilaterální a multilaterální agendě, posílení střední Evropy a realizaci aspirací Ukrajiny v EU a NATO,“ napsal ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Tuzemské reakce

Vzkazy však chodí i z tuzemska. Například bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) upozornila, že nová vláda má počítat s tvrdou opozicí. Exministr školství Robert Plaga (Ano) naopak přivítal svého nástupce Petra Gazdíka (STAN) kreativní hrou s příjmeními. Plaga bude dělat Gazdíkovi náměstka.

„Česká republika má konečně slušnou a kompetentní vládu. Změna přišla díky vám a já za to moc děkuji,“ uvedla předsedkyně TOP 09 a šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. „To, co před pár měsíci mnozí nepovažovali za reálné, se dnes stává skutečností a vláda je jmenována. Čeká nás spousta práce, ale věřím, že sliby, které jsme jako koalice Spolu dali našim voličům, splníme,“ napsal místopředseda Sněmovny Jan Skopeček z ODS.

„Právě jsem byl prezidentem jmenován ministrem zdravotnictví. S kolegy před sebou máme spoustu práce. Musíme se vypořádat s koronavirem a připravit zdravotnictví i na dobu po pandemii. Nový kabinet už má za sebou první jednání ve Strakově akademii. Ministři se například shodli, že nebudou žádat Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Ten tak skončí 25. prosince.

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články