Nový prezident? Kalousek si dal čas na rozmyšlenou do jara, Babiš čeká na svolení rodiny. Co ostatní kandidáti?

Českou republiku čeká tento rok kampaň před prezidentskými volbami, které se budou konat na začátku příštího roku. Do boje o Hrad se může zapojit řada známých osobností.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Lidé si příští rok vyberou nástupce Miloše Zemana, který už svůj post nemůže po dvou funkčních obdobích za sebou znovu obhajovat. Zájem ucházet se o křeslo na Hradě už naznačila řada politiků i osobností veřejného života. Oficiálně ale většina z nich ještě nic nepotvrdila. Jako o vážném kandidátovi se mluví o Andreji Babišovi (ANO).

Babiš mlží a vyčkává

Bývalý premiér oznámil, že se chce rozhodnout až po vyhlášení prezidentských voleb. Koalice Spolu však bere podle vyjádření svých předních politiků jeho kandidaturu na Hrad jako hotovou věc. Babiš si nedávno koupil drahý obytný vůz, se kterým chce jezdit po republice, píše Echo24. Tvrdí však, že se v žádném případě nejedná o kampaň. „Ke kandidatuře se vyjádřím příští rok po vyhlášení voleb. Záležet bude hlavně na názoru mé rodiny, která mě tam nechce, stejně jako mě nechtějí v politice,“ uvedl Babiš.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Andrej Babiš

Kandidovat na nejvyšší úřad by mohl také bývalý vysoký vojenský představitel Česka i NATO Petr Pavel, nebo matematik, podnikatel a miliardář Karel Janeček. O své účasti ve volbě prezidenta prý uvažuje také bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, uvádí Seznam Zprávy. Do boje o Hrad se pravděpodobně opět zapojí senátoři Marek Hilšer a Pavel Fischer. Svou kandidaturu naopak vyloučil vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan.

O prezidentský post se chce ucházet také žena

Proti nominaci společného kandidáta nejspíš nebudou nic namítat lidovci. „Porazit Andreje Babiše v boji o Pražský hrad prostě beru jako obrovskou výzvu. Ano, vyhráli jsme s koalicí Spolu volby a máme novou vládu. Teď je potřeba dokončit změnu,“ řekl k tomu europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. O podporu koalice se ale asi nebude ucházet bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Nechal se slyšet, že bude hledat podporu u veřejnosti a ne u politických stran.

iZdroj fotografie: s vědomím Danuše Nerudové / Facebook
Danuše Nerudová

O post hlavy státu by mohla usilovat také rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová, která pochválila premiéra Petra Fialu (ODS) za jeho novoroční projev. „Skutečný lídr nemá strach říkat pravdu a má odvahu přinášet řešení. Díky za to,“ napsala na svůj Twitterový účet. V jednom rozhovoru už dříve uvedla, že je zklamaná z přístupu současných politických elit. Z politiky se podle ní vytratila pokora a důvěra.

Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články