Komerční šíření nacistických symbolů bude nově trestné. Zavede to novela zákona účinná od nového roku

Novelizace trestních předpisů přinese také například i stálou zbraňovou amnestii a změny motivující odsouzené k vykonání alternativních trestů.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Novela se původně měla týkat hlavně alternativních trestů a činnosti Probační a medičaní služby. Sněmovna ale v předloze vzniklé za vlády Andreje Babiše při jejím projednávání letos v květnu, přidala mnoho doplňků. Jak informoval portál Justice zákon má zefektivnit ukládání a výkon alternativních trestů. Jejich umožnění místo nepodmíněného trestu odnětí svobody ve vhodných případech.

Alternativní tresty snadněji

Jednodušeji tak bude možné od nového roku nařídit obecně prospěšné práce. A snazší bude postup také v případě provádění změn výkonu tohoto trestu a trestu domácího vězení. Probační a mediační služba bude moci reagovat na konkrétní situace při výkonu trestu a sama vše měnit na základě souhlasu odsouzeného. Zároveň přitom nijak nezasáhne do rozhodovací pravomoci soudu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Žena ve vězení

Touto změnou má dojít k odstranění prodlev, které vytváří současný systém. Zákon účinný od nového roku zavede také pozitivní prvky motivace odsouzených. Jedná se například o možnost rušit uložený dohled v případě, že odsouzený vzorně plní všechny uložené povinnosti a vedením svého života dokazuje polepšení. Novela se týká také nacistických a podobných symbolů.

Mnoho změn najednou

Jak informuje server Echo24 pachateli, který ve větším rozsahu vyrobí, doveze, nabídne, veřejně zpřístupní, uvede do oběhu nebo prodá dílo s vyobrazením symbolů hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka, budou v základní sazbě hrozit až tři roky vězení. Trest se nebude vztahovat na využití propagandistických materiálů například při výuce a při zpravodajství o aktuálních či historických událostech.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Střelná zbraň

Další změna účinná od 1. ledna 2022 se vztahuje k trvalé zbraňové amnestii. Spočívat bude v tom, že osobě nebude hrozit stíhání za nedovolené ozbrojování v případě, že dobrovolně odevzdá nelegálně drženou zbraň. A to na základě projevení tzv. účinné lítosti. Změna zákona zpřísní trestný čin vydírání směřující vůči těhotné ženě. Nově bude hrozit v takovém případě až osm let vězení místo čtyř.

Diskuze Vstoupit do diskuze
116 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články