Tichý Silvestr? Města kvůli obavám z covidu ruší tradiční novoroční ohňostroje

Praha nabádá k oslavám bez petard. Lidé je v metropoli nemohou odpalovat u zoologické zahrady, útulků, domovů pro seniory, nemocnic na náplavkách nebo v památkových zónách.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Silvestrovské ohňostroje podle scénáře, jaký byl loni. Řada měst v Česku se rozhodla zrušit tradiční novoroční ohňostroje. Reagují tak na epidemii covidu-19 a riziku dalšího šíření při setkávání velkého počtu lidí. Novoroční oslavy s rachejtlemi nebudou v Brně, Olomouci nebo Ostravě. Praha v rámci kampaně Letos bez petard, která obyvatele metropole upozorňuje, že na části území města petardy zakazuje vyhláška, spustila interaktivní mapu, kde se lidé dozvědí, kde mohou ohňostroj odpalovat.

Tradiční oslava s petardami nebude

Přivítání nového roku se v Praze obejde bez ohňostroje nebo videomappingu. Petardy lidé v metropoli nemohou odpalovat ani v památkové rezervaci, poblíž zoo, zvířecích útulků, domovů seniorů nebo vodních ploch či říček. Neuskuteční se ani tradiční novoroční ohňostroj na kruhovém objezdu v Ostravě-Jihu. „Z důvodu vyhlášení nouzového stavu a nutné doby přípravy alespoň jednoho měsíce před akcí, jsme se rozhodli, že novoroční ohňostroj bohužel neuspořádáme,“ řekla Deníku mluvčí radnice Ostravy-Jihu Gabriela Gödelová.

Bez tradičního ohňostroje se musí obejít i lidé v Brně. „Na začátku roku jsme plánovali, že silvestrovskou noc uděláme jako loni. Chystali jsme videomapping i program. Stejně tak jsme ale chystali Vánoce a všechno jsme to kvůli současné situaci museli změnit. Jedno z rozhodnutí vedení města bylo, že řízený Silvestr letos nebude. Nechceme vyzývat lidi k tomu, aby se shromažďovali v tak velkých počtech, které nejsme schopní korigovat,“ cituje list Kristýnu Černou z brněnského magistrátu.

Ohňostroj ze zámečku

„Neorganizovat pořádání novoročních oslav v Olomouci je rozhodnutím krizového štábu města a souvisí s epidemickou situací. Každoročně totiž oslavy znamenaly velkou koncentraci lidí. Rozhodnutí bylo učiněno po předchozím projednání na úrovni krajské hygienické stanice a vedení města,“ řekla Echu24 mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá. Ohňostroj nebude ani v Plzni, radnice v Českých Budějovicích na něj vyčlenila 200 tisíc, ale ještě nerozhodla, zda ho udělá. Bude čekat do poslední chvíle, píše iDnes.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Silvestrovské oslavy

V některých městech ale stále věří, že dokážou zorganizovat novoroční oslavy i v době přísných opatření. Bude třeba v jihočeském Protivíně, Jeseníku, Turnově, Přerově nebo Stráži nad Nisou. V Ústí nad Labem se rozhodli tradiční ohňostroj odpálit z výletního zámečku nad městem. „Místo bylo zvoleno tak, aby byl viditelný z velké části města a nedocházelo ke shlukování návštěvníků. Hudbu k ohňostroji bude možné naladit na rádiu na frekvenci 102,8 a 106,2,“ řekla Událostem 247 mluvčí magistrátu Romana Macová.

Diskuze Vstoupit do diskuze
127 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články