V Šanghaji propuká hladomor. Lidé zoufale křičí z oken a prosí o jídlo. Kvůli nečekanému lockdownu si nestihli nakoupit zásoby, už týden nesmějí z domu

Čínské úřady nařídily v Šanghaji kvůli šíření koronavirového onemocnění totální uzávěru 5. dubna. Některým docházejí zásoby, jiní trpí hlady a čekají na příděly.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jak informuje server CNN Prima NEWS Čína prosazuje politiku nulové tolerance a snaží se tak udržovat počty nakažených covidem-19 kolem nuly. To se ale úřadům vymklo kontrole a v některých částech Číny přibývají počty pozitivních testů denně po tisících. Pandemií je aktuálně podle CNN Prima NEWS nejvíce zasažena Šanghaj, kde je od 5. dubna v lockdownu 25 milionů lidí. Uzávěra města je natolik přísná, že obyvatelé nesmí vůbec vycházet z domu. Výjimkou nejsou ani cesty do práce nebo obchodu.

Z oken je slyšet křik

Upozornění na chystaný lockdown přitom lidé dostali podle webu NPR jenom několik hodin předem, a tak si někteří nestihli ani nakoupit zásoby potravin. Mnohým obyvatelům po týdenní uzávěře už došlo jídlo a musí se spoléhat na vládní příděly a donáškovou službu. Jak upozorňuje web The Daily Beast i restaurace jsou ovlivněny opatřeními proti šíření covidu-19. Úřady navíc přiznávají, že distribuce jídla všem obyvatelům není ideální. „Je pravda, že se při zajišťování dodávky zboží denní potřeby potýkáme s určitými problémy,“ uvedl zástupce úřadů pro BBC.

Lidé se proto začínají kvůli hladu bouřit. Sociální sítě zaplavují videa, na kterých obyvatelé čínské metropole křičí z oken, že jim došlo jídlo. Úřady se občany Šanghaje snaží uklidňovat prostřednictvím dronů, které létají městem a radí lidem, aby neztráceli hlavu. „Prosím, dodržujte covidové restrikce. Ovládejte touhu své duše po svobodě. Neotvírejte okna a nezpívejte,“ sděluje robotický hlas. Hlad ale není jedinou svízelí šanghajských obyvatel. Podle CNN Prima NEWS od 3. dubna musel každý podstoupit už šest testů na covid-19.

Odebírání psů a koček

V případě pozitivního výsledku jsou lidé přemístěni do karanténních středisek. Výjimkou nejsou ani děti. Negativní test znamená, že člověk může zůstat doma, ale nadále nesmí vycházet. Na sociálních sítích se navíc objevují znepokojivé informace, že úřady berou občanům všechny psy a kočky. Důvodem má být ochrana před šířením koronavirové nákazy. Domácí mazlíčci ale mají být po odebrání uzavíráni do pytlů a následně zabiti. Záběry takových činů se objevily i na sociální síti Twitter.

Jak informuje server Lidovky někteří obyvatelé se ale brzy dočkají uvolnění. V pondělí úřady oznámily, že umožní obyvatelům pohyb v těch částech, kde se za poslední dva týdny nevyskytl žádný pozitivní test. Tento krok přichází v době, kdy ve městě stále denně přibývají desetitisíce nakažených. Podle některých uživatelů sítě Weibo ale nemají úřady jinou možnost. „Domnívám se, že šanghajská vláda přiznává, že nemůže pokračovat v uzávěře a zároveň zajistit, že obyvatelé města nezemřou hlady,“ cituje server Lidovky komentář uživatele pod jménem Žu-an I.

Diskuze Vstoupit do diskuze
146 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články