Premiant v očkování Portugalsko má nejvíc úmrtí od března. Může za to i omikron

Skoro každé dva dny se počet případů nakažlivější varianty koronaviru omikron v Portugalsku zdvojnásobí. První lednový týden bude práce z domova a zavřené školy.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Portugalsko, země s nejvyšší mírou proočkovanosti v Evropské unii, zaznamenává výrazný růst počtů případů koronavirové nákazy. V pátek země oznámila 24 nových úmrtí, což je nejvyšší počet od začátku března. Očkování tam má zhruba 88 procent populace. Tamní úřady se sílící epidemií chtějí posílit přeočkování seniorů a dalších ohrožených skupin.

80 procent nakažených omikronem do konce roku

Podle serveru The Portugal News osmnáct ze čtyřiadvaceti zemřelých bylo starších 70 let, tři byli mladší než 59 let. Nejvíce nakažených zaznamenali ve středu, a to 5800. Je to nejvíc od února, kdy země čelila zdravotnické krizi. Téměř každé dva dny se v zemi zdvojnásobí počet případů nakažlivější varianty koronaviru omikron. Podle expertů by do konce roku mohla nová mutace představovat až 80 procent všech případů covidu-19 v zemi.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Márnice

„Varianta omikron v současné době připadá asi na 20 procent všech případů,“ cituje portugalskou ministryni zdravotnictví Martu Temidovou Echo24 s tím, že novou variantou se již nakazilo více lidí, než kolik udávají oficiální statistiky. Tamní úřady zatím potvrdily 69 nákaz omikornem. „Ve vánočním týdnu to může být 50 procent a v posledním týdnu roku 80 procent,“ podotkla Termidová.

Od ledna zavřené školy, práce z domu

Země zatím nebude přijímat další protiepidemická opatření. Portugalská vláda chce ale podle ministryně tlačit na to, aby se dařilo získat větší kontrolu nad šířením epidemie. Doporučuje více nosit roušky, testovat i očkovat a častější kontroly na hranicích. Několik příštích dnů bude prý klíčových. Kdo chce cestovat do Portugalska, musí se prokázat negativním testem. Hned první týden nového roku vláda nařídila práci z domova u profesí, u kterých to lze. Děti se do školních lavic ale nevrátí, školy zůstanou zavřené.

iZdroj fotografie: Unsplash
Roušky v ulicích

V Portugalsku od března 2020 celkem zemřelo 18 741 lidí a bylo zaznamenáno 1 215 774 případů nákazy. Kvůli zhoršující se epidemii české ministerstvo zdravotnictví nově zařadilo Portugalsko do tmavě červené kategorie, což značí velmi vysokou míru rizika.  Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu, uvedl iDnes. Před návratem se test vyžaduje v případě, že člověk použije veřejnou dopravu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
75 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články