Očkování dětí začalo. Lékaři už mají desítky tisíc vakcín k aplikaci

Během prvního dne rodiče zaregistrovali okolo 9 tisíc dětí. Stěžují si však na nedostatek očkovacích míst s dětskými vakcínami.

i Zdroj fotografie: Drazen Zigic / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Některé nemocnice již obdržely vakcíny proti covidu určené dětem od 5 do 11 let. Například do pražské Fakultní nemocnice Motol přišla podle Hany Frydrychové z tiskového odboru zásilka 12 tisíc dávek. Ostatní objednané vakcíny převzala distributorská firma Avenier, které začne během týdne rozvážet na očkovací místa a do ordinací praktických lékařů. Dětí v tomto věku je asi 800 tisíc.

Rozvoz vakcíny

Distributor vakcíny uloží ve skladech v Olomouci, Stéblové na Pardubicku a Táboře. „Tyto vakcíny budeme od čtvrtka distribuovat do ordinací pediatrů a případně do očkovacích center,“ citovaly CNN Prima NEWS zástupce firmy Martina Nesrsta. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl uvedl, že část objednané vakcíny rozváří výrobce přímo do vybraných nemocnic, zbytek distributor.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Adam Vojtěch

„Pokud jde o tu otázku těch tzv. dětských očkovacích vakcín. Ony jsou to vlastně vakcíny stejného složení, akorát nižší sílu mají, třetinovou oproti těm vakcínám pro dospělé,“ informoval dosluhující ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (ANO) v pondělí na tiskové konferenci po jednání vlády.

Dětská očkovací centra

Očkovacích míst je podle informací ze stránek ministerstva zdravotnictví zapojeno zatím 31. V pěti krajích však nejsou. Některá další očkovací místa umožní registrace až v době, kdy budou mít vakcíny. Za první den do center rodiče přihlásily okolo 9 tisíc dětí.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcína

Adam Vojtěch v pondělí uvedl, že dalších asi 6600 vakcín si zatím objednalo asi 120 praktických lékařů pro děti a dorost. V některých krajích, například Olomouckém, chtějí očkování nechat jen na pediatrech, očkovací centra ho nejmenším dětem aplikovat nebudou. Dětských lékařů jsou zhruba dva tisíce. Na sociálních sítích si rodiče často stěžují, že registrující praktický lékař dítěte neočkuje a do centra určeného dětem mají daleko. Vojtěch k tomu dodal, že očkovat dítě může i jiný pediatr než jeho registrující.

Diskuze Vstoupit do diskuze
52 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články