Očkování dětí proti covidu startuje. Dvě dávky s odstupem tří týdnů. Od kdy se mohou registrovat?

Vakcinace se týká asi 800 tisíc dětí od pěti let. Začít by měla 13. prosince. Stejně jako starší děti, budou očkované vakcínou Comirnaty, zhruba třetinou dávky pro dospělého.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vakcíny proti koronaviru pro děti od pěti do jedenácti let dorazí do Česka příští týden. Resort zdravotnictví jich objednal 300 tisíc. Dosud bylo možné očkovat látkou od firmy Pfizer/BioNTech děti od 12 let. Snížení věkové hranice o sedm let umožnilo rozhodnutí Evropské agentury pro léčivé přípravky. Pokud by se podařilo naočkovat i skupinu dětí od pěti let, mohla by proočkovanost české populace vyskočit až na 91 procent. Podle dat ministerstva je nyní zhruba 60 procent.

Dětem hrozí syndrom PIMS

V Česku přibývá dětí, které se nakazily covidem-19. „Vážný průběh nemoci covid-19 spojený s plicním postižením a těžkým zápalem plic  postihuje jen malou skupinu dětí, ve většině případů ty, které mají další vážná přidružená onemocnění,“ cituje lékaře Pediatrické kliniky motolské nemocnice Jana Davida iRozhlas. Děti, které jsou jinak zdravé, po prodělání onemocnění mohou trpět takzvaným syndromem PIMS. Jde o multisystémovou zánětlivou odpověď organismu.

Syndrom se projeví během několika týdnů po prodělaném covidu-19. „Touto komplikací onemocnělo asi 250, dětí což je docela velké číslo. Máme evidována od listopadu dvě další dětská úmrtí u těch nejmenších dětí, prohlásila praktická dětská lékařka Hana Cabrnochová v TN. Lékaři ale nevědí, kdy, u kterého dítěte a jak syndrom může udeřit. Proto se řada z nich kloní k očkování. Podle viroložky Ruth Tachezy bylo ve Spojených státech očkováno přes pět milionů dětí a neobjevil se žádný případ vážných vedlejších následků.

Registrace startuje v noci na 13. prosince

Podle dat ministerstva zdravotnictví je aktuálně velký počet nakažených dětí právě ve skupině mezi pěti až dvanácti lety. Očkování v této skupině se týká zhruba 800 tisíc dětí. Jejich vakcinace by měla začít po 13. prosinci. Stejně jako starší děti, budou i ty od pěti let očkované vakcínou Comirnaty od firem Pfizer/BionTech. Oproti dospělému člověku dostanou asi třetinovou dávku. Na očkování půjdou dvakrát s odstupem tří týdnů.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pfizer vakcína

Na očkování by děti měly přijít zdravé. „Vždy je potřeba dodržet aspoň jednotýdenní odstup od prodělání jakékoliv nemoci, dítě by mělo na očkování přijít zdravé a nemělo by prodělávat žádný akutní infekt,“ řekla Ilona Storová, ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Podotkla, že předchozí prodělání covidu-19 není kontraindikací k podání vakcíny. Registrace k očkování dětí od pěti let se na webu registrace.mzcr.cz otevře v noci na 13. prosince.

Diskuze Vstoupit do diskuze
89 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články