Očkování nelegálně pracujících cizinců je v Česku problém. Proč?

Legálně pobývající cizinci na území Česka se mohou nechat očkovat proti covidu-19. Musí si ale zaplatit aplikaci vakcíny. Samotnou očkovací látku hradí stát.

i Zdroj fotografie: Unsplash
                   

Očkování proti koronaviru pro cizince, kteří nemají pojištění, je v Česku možné v režimu takzvaných samoplátců. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka je v podstatě vyloučené, že by se cizinci, kteří mají povolení pracovat v Česku, nemohli dostat k očkování proti covidu, protože většina musí mít alespoň komerční pojištění, když tady jsou kvůli práci. Problémem je šedá zóna nelegálních pracovníků, zejména tech z východních zemí.

Na vakcínu nedosáhnou

Část těchto lidí by přitom klidně za vakcínu zaplatila, ale tuto možnost v Česku nemají, píší Novinky. Vakcinaci preparátem proti covidu-19 pro nelegální migranty umožnilo například Německo. Zájem ale nebyl veliký. Jednotlivé spolkové státy si pravidla upravují po svém. Třeba Sasko chce po zájemcích ze zahraničí registraci předem a vakcínu si musí zaplatit. Pro lidi pracující v Česku nebo Německu ,,na černo“, kteří pocházejí třeba z Ukrajiny, může být složité, aby se nechali očkovat ve své zemi.

iZdroj fotografie: S vědomím TOP 09 / Facebook
Vlastimil Válek

Válek řekl, že chápe etický rozsah problému, nicméně podle něho nejde očkování řešit v jednotlivých zemích, kde cizinci krátce nelegálně pracují. „Pokud bude Ukrajina potřebovat pomoc pro své občany, co se týče očkování, tak budu podporovat, aby jim Evropská unie dodala očkovací látky a pomohla jim proočkovat občany. Určitě si ale nemyslím, že je dobře říct: přijeďte do České republiky, my vás naočkujeme,“ cituje server Válka.

Cizinci platí za aplikaci

Šéf resortu zdravotnictví řekl, že očkovat každého, kdo do Česka přijede na krátký pobyt, nepovažuje za vhodné. „Chci, aby bylo dostupné očkování pro cizince, kteří pracují v České republice, založili tu rodiny, pracují tu kratší nebo delší dobu a mají komerční nebo nekomerční pojištění,“ vysvětlil Válek. Uvažuje se o tom, že by agenturním pracovníkům s komerčním pojištěním bylo očkování kompletně hrazeno. Cizinci samoplátci podle Covid portálu za aplikaci vakcíny v současnosti platí 400 korun, samotnou očkovací látku hradí ministerstvo.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Covid-19

Nevládní organizace nemají informace o cizincích, kteří v Česku pracují, ale nemají pojištění a chtěli by se nechat očkovat. Šanci tito lidé měli během očkovacích akcí, které například pražský magistrát organizoval pro bezdomovce. „Když se tyto očkovací akce pořádaly, tak jsme dávali neziskovkám vědět, aby na to své klienty upozornily,“ řekl serveru mluvčí charity Jan Oulík. Podle Aktuálně v Česku legálně pobývalo ke konci loňského roku 634 790 cizinců, kolik jich v tuzemsku je ve skutečnosti, není jasné.

Diskuze Vstoupit do diskuze
129 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články