Registrace pro očkování dětí od 5 let byla spuštěna

Dosud bylo možné aplikovat vakcínu jen dětem starším 12 let. Společně s možností registrace pro mladší děti byla zkrácena také doba k přihlášení na třetí dávku.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Registrace dětí od pěti do 11 let na očkování proti covidu-19 probíhá přes internet pouze do vakcinačních center. Rodiče mají také možnost nechat dětem aplikovat vakcínu v ordinacích praktických lékařů pro děti a dorost. Jak informuje server Echo24, vše probíhá jen na základě dohody s lékařem. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) přislíbil, že vakcíny budou dostupné do konce tohoto týdne.

Tisíce děti už jsou registrovány

Celkem bude k dispozici 300 tisíc dávek očkovací látky od společností Pfizer/BioNTech. Dětí do pěti do 11 let je v Česku zhruba 800 tisíc. Po mladší věkovou skupinu je připravena třetinová dávka klasické vakcíny. Jak informuje server iRozhlas na očkování přihlásili rodiče už 8500 dětí ve věku pět až jedenáct let. Další tisíce dávek si objednalo 120 praktických lékařů pro děti a dorost. Ministr zdravotnictví v demisi Vojtěch věří, že v dalších dnech jejich počet bude stoupat.

iZdroj fotografie: Depositphotos

K očkování dětí je aktuálně možné se registrovat zhruba v 50 očkovacích centrech. Společně s registrací dětí byla spuštěna také možnost přihlásit se na očkování posilující dávkou už po pěti měsících. A to pro lidi starší 55 let. Ti se mohli dosud přihlásit na booster nejdříve po půl roce od dokončeného očkování. Zkrácení lhůty ministerstvo zdravotnictví připravuje také pro padesátníky, kteří se budou moci registrovat na třetí dávku po pěti měsících příští týden.

Zkracuje se lhůta pro třetí dávku

Doteď platila tato možnost jen pro osoby starší 60 let a chronicky nemocné. Posilující dávku si nechalo v Česku aplikovat už více než 1,5 milionu lidí. Odborníci tento krok doporučují kvůli slábnoucí účinnosti vakcín, která vyprchává už po pár měsících. Tento fakt je možné pozorovat i na číslech z posledních týdnů, kdy přibývá lidí nakažených po dokončeném očkování.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcína

V listopadu a prosinci tvoří očkovaní zhruba třetinu případů. Ti, kteří dostali booster tvoří za tento měsíc jen 0,7 procenta. Vakcína by měla chránit především před vážným průběhem nemoci, aby pacient nevyžadoval hospitalizaci. Potvrzují to také data z nemocnic. V listopadu bylo hospitalizováno huba 6700 pacientů s pozitivním testem na covid-19 ze zhruba 6,5 milionu plně očkovaných starších 16 let. Naopak z 2,9 milionu bez dokončeného očkování vyžadovalo lékařskou péči 8700 lidí. U očkovaných tak jde o 0,1 procento a u neočkovaných 0,3 procenta. Rozdíl je tedy trojnásobný.

Diskuze Vstoupit do diskuze
98 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články