Od policie možná odejde až 10 tisíc lidí kvůli očkování

Vláda zvažuje povinné očkování pro některé profese. Týkalo by se mimo jiné také příslušníků policie. Mohl by tak ale vzniknout obrovský problém.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Stále je však velký počet lidí, kteří vakcínu odmítají, policie by jich tak mohla ztratit až 10 tisíc. K možnosti povinné vakcinace pro policisty, které stát zvažuje, to v reakci na twitteru uvedl policejní prezident Jan Švejdar s tím, že povinné očkování policistů si v této chvíli neumí představit. Informoval o tom server Novinky.

Policie by mohla přijít o tisíce zaměstnanců

Jednu dávku očkování proti covidu zatím dostalo téměř 82 procent policistů a ostatních zaměstnanců. Podle Švejdara je to skvělá zpráva: „Jsem za to rád a považuji to za skvělý výsledek. Nejsem si ale jist, zda si policie může dovolit ztratit až 10 tisíc kvalifikovaných lidi, kteří očkování doposud odmítají,“ dodal. O zavedení povinného očkování pro konkrétní profesní skupiny je podle něj potřeba diskutovat a vyjasnit si následky, které by to v praxi mohlo mít.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Policie ČR

Vláda otevřela debatu o povinném očkování některých profesí v pondělí. Vznikne kvůli tomu meziresortní komise, která to posoudí. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch by chtěl jasno do konce tohoto týdne. Příští týden by pak rád vládě předložil stanovisko ministerstva. Podle Vojtěcha se prioritně uvažuje o zdravotnících a sociálních pracovnících. Premiér Andrej Babiš ale naznačil, že by mohlo jít i o další státní zaměstnance.

Povinné očkování zatím v Česku velkou podporu nemá

Aby se zamezilo prudkému šíření covidu, je stále prioritou číslo jedna očkování všech obyvatel, kterým to zdravotní stav dovolí. V sousedním Rakousku se proto rozhodli nařídit vakcinaci povinně. O této variantě uvažuje i česká vláda. Pro zavedení povinného očkování není podle ministerstva zdravotnictví ani potřeba měnit zákon. Upravuje to totiž vyhláška k zákonu o ochraně veřejného zdraví. Resort k povinnému očkování vyzvala Česká lékařská komora.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování

Podle náměstkyně ministra pro zdravotní péči Martiny Koziar Vašákové nebo hlavní hygieničky Pavly Svrčinové je povinné očkování lepší řešení než neustálé zpřísňování opatření pro neočkované. Proti nařízení očkování jako povinného byli už dříve zástupci současné i budoucí vládní koalice. Ministr zdravotnictví Vojtěch na konci října oznámil, že o tom bude muset rozhodnout nová Sněmovna, protože je pro něj třeba širší konsenzus.

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články