Odmítači očkování v Rakousku dostanou od státu tučnou pokutu

Rakousko se rozhodlo přitlačit na lidi, kteří se nechtějí nechat naočkovat proti covidu. Zaplatit by mohli pokutu v přepočtu téměř 200 tisíc korun.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Stejně jako v Česku jsou také u našich sousedů odmítači vakcíny proti koronaviru. Země se proto rozhodla přitvrdit a těm, kteří povinnou vakcinaci nepodstoupí, i když jim to zdraví dovolí, hrozí pokuty až 7200 eur. To je v přepočtu 185 tisíc korun. Návrh příslušného zákona však ještě není hotový. Rakouská vláda by ho měla předložit příští týden. Informaci přinesla CNN Prima News.

Pokuty budou padat po druhé neopětované výzvě

Razantní krok oznámil rakouský kancléř Alexander Schallenberg 19. listopadu po jednání s hejtmany. Povinné očkování má začít platit od 1. února. Rakouský ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein řekl, že návrh příslušného zákona předloží v pondělí 6. prosince. Zatím ale není rozhodnuto, od jakého věku bude očkovací povinnost zavedena a jaké tresty budou za porušení tohoto nařízení.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Peníze

Vláda však ujistila, že očkovací povinnost se nebude vztahovat na děti školou povinné. Většina expertů doporučuje, aby byla zavedena věková hranice 14 let. Do rakouského tisku unikly některé informace ohledně výše pokut. Jednorázová má dosahovat výše až 3600 eur, tedy 92 tisíc korun a může být uložena dvakrát. Pokuta by měla hrozit po dvou odmítnutých úředních předvoláních k očkování.

Rakousko očkuje ve velkém, docházejí však vakcíny

Očkování bude povinné pro ty, kteří mají v Rakousku trvalé bydliště. Výjimky budou mít osoby, které by mohlo očkování ohrozit na zdraví nebo na životě, a částečně také u těhotné ženy. V zemi platí od minulého pondělí celostátní uzávěra. Lidé mají povoleno chodit ven jen v nutných případech. Uzavřeny jsou restaurace i většina obchodů a uzavřely se také hranice pro turisty. Zatím to vypadá, že epidemická křivka dosáhla svého vrcholu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcína

Během posledních 24 hodin přibylo v Rakousku 8186 nově nakažených, o den dříve to bylo 8526. Dramatický zůstává i počet covidových pacientů v nemocnicích. Země ale dosáhla rychlého pokroku v očkování. V pátek bylo v celé podáno 151 970 dávek vakcíny, tím padl rekord 144 419 injekcí ze 2. června. Zvýšený zájem o očkování ale znamená nedostatek vakcín od firem Pfizer/BioNTech, o které je největší zájem.

Diskuze Vstoupit do diskuze
85 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články