VIDEO: Odpor vůči Putinovi v Rusku sílí. Muž se pokusil hodit přes zeď jeho sídla Molotovův koktejl

Video, které zaznamenalo neznámého muže při hodu improvizovaného zápalného zařízení, koluje na sociálních sítích. Odpůrci Putina ho obdivují.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

S postojem ruského prezidenta Vladimira Putina nesouhlasí i někteří obyvatelé Ruska. Přibývá tak demonstrací, na kterých lidé dávají najevo odlišný názor v souvislosti s válkou na Ukrajině. Přestože se stát snaží situaci přísně kontrolovat, odpor se v zemi nedaří potlačit. Jak informuje server CNN Prima NEWS, někteří lidé se tak rozhodli svůj nesouhlas s postojem Kremlu vyjádřit mnohem dramatičtěji.

Pevnost odolala náletům

Takzvaný Molotovův koktejl se pokusila neznámá osoba hodit přes zeď moskevského Kremlu, kde sídlí ruský prezident Vladimir Putin. Čin zachytil muž jedoucí v tu chvílí kolem. Z videa je zřejmé, že snaha přehodit zápalná zařízení byla marná. Láhev se rozbila o cihly střežené pevnosti. Následně došlo k malému požáru, který zanechal spáleninu na zdi. Několik menších plamenů se pak mělo objevit také na trávě vedle zdi. Přestože je videozáznam velmi krátký, způsobil mezi odpůrci Putina velké nadšení a rychle se šíří na sociálních sítích.

Útok na sídlo ruského prezidenta sdílela například i nezávislá běloruská televize Nexta. Přestože Molotovův koktejl nemohl v tak velkém sídle způsobit mnoho škody, muži se podařilo dát najevo alespoň gesto vzdoru. Kreml je rozsáhlým komplexem, kde je palác a katedrála. Obehnán je velkými obvodovými zdmi. Historie kremelského sídla sahá stovky let do minulosti. Palác byl sídlem carů před nástupem komunistického sovětského režimu.

Ruská invaze začala před měsícem

Teď je Kreml oficiálním sídlem prezidenta Ruské federace, tedy Vladimira Putina. Slovem Kreml se tak označuje sídlo politické moci v Rusku a používá se také často v souvislosti s označením ruské vlády. Takzvané Molotovovy koktejly vyrábějí především Ukrajinci, aby pomohli svým vojákům. O výrobu improvizovaných zápalných zařízení požádalo občany dokonce ukrajinské ministerstvo obrany.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Výroba zápalných lahví

Následně se v tamních médiích začala objevovat videa, na kterých často ženy stříhají látky, strouhají polystyren a vyrábějí desítky zápalných lahví denně. Jak připomíná server TN, válka na Ukrajině trvá už měsíc. Západ Rusko za invazi potrestal přísnými sankcemi, které zemi čím dál více izolují. V zemi panuje v souvislosti s válkou také přísná cenzura. Skončila rada nezávislých médií a novinářů, kterým za šíření nepravdivých zpráv hrozí až 15 let vězení.

Diskuze Vstoupit do diskuze
147 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články