Odpůrci očkování vymýšlejí nové způsoby, jak se mu vyhnout a přesto žít normálně. O co přesně jde?

Tématem posledních dvou let se stal nový směr, říká se mu covidismus. Od doby, co se covid-19 objevil, se lidská společnost dělí na několik táborů.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Do kina nebo restaurace se dnes bez očkování nebo dokladu o prodělané nemoci legálně nedostanete. Lidé tak neustále vymýšlejí nové způsoby, jak tato nařízení obejít a jsou opravdu vynalézaví. Někteří si shánějí falešné certifikáty, jiní zas člověka, který by je nakazil. Za takové jednání však může hrozit pokuta nebo vězení. Informaci přineslo Echo24.

Společnost se bouří proti omezování osobní svobody

V Česku jsou miliony lidí, kteří získali přirozenou imunitu vůči koronaviru. Protože u nich ale měla nemoc mírné nebo žádné příznaky, takže o ní ani nevěděli, nemají o prodělání žádný doklad. To, že mají vysokou hladinu protilátek jim jako potvrzení bezinfekčnosti nestačí. Další desetitisíce občanů jsou omezovány, protože se ze zdravotních důvodů očkovat nemohou. Tito lidé bávají označování za antivaxery, někteří dokonce dostanou výpověď z práce.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Protest

Stačilo by přitom provádět plošné testování na protilátky a zjistit, kdo má imunitu a kdo nikoliv, v jaké míře ji mají očkovaní a v jaké neočkovaní po prodělání covidu. Místo toho ale vznikají nařízení typu povinného očkování pro vybrané profese. Naočkovat by se mělo 10 000 policistů, 5 000 lékařů a 20 000 zdravotních sester. To samé by mohlo platit pro seniory, kterým je více než 60 let.

Očkování dětí je podle některých expertů riskantní

Dalším velkým tématem diskusí je očkování dětí. Nově se má otevřít i pro ty, kterým bylo pět let. Přitom ještě letos 12. června ministr zdravotnictví Vojtěch ujišťoval, že děti do 12 let se očkovat proti covidu nebudou. Před nedávnem profesor Zima, který je šéfem prezidentova lékařského konzilia, uvedl, že nedoporučuje očkování dětí pod 15 let, protože účinky vakcín zatím zůstávají neznámé.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování dítěte

Stejný názor má také imunoložka Krátká: „Pro děti není infekce koronavirem riskantní. Nechme je ‘co nejčistší’. Výhodou přirozeně vzniklé imunity je, že trvá déle, vytvoří se slizniční imunita a pestřejší skladba protilátek a děti jsou tak odolnější vůči novým mutacím. Ale po vakcinaci imunita klesá a je nutné přeočkování. Aspoň u dětí je vhodné uznat přítomnost protilátek či aktivovanou buněčnou imunitu.“

Diskuze Vstoupit do diskuze
114 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články