V Praze proběhla demonstrace proti vládním nařízením, na které promluvili i politici. Sešly se tisíce lidí

Protest za svobodu a občanská práva proběhl na Václavském náměstí. Později účastníci vyrazili na Pražský hrad. Kritizována byla vládní opatření a také pandemický zákon.

i Zdroj fotografie: Jan Daněk / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Odpůrci protipandemických opatření se sešli na pražském Václavském náměstí v neděli odpoledne. Podle pořadatelů dorazilo zhruba šest tisíc lidí. Policie počet účastníků neupřesnila. Protest oficiálně začal v 15:00. Na pódiu se během demonstrace střídalo mnoho řečníků. Akci pořádal spolek Úl svobody. Jak informuje sever CNN Prima NEWS na akci vystoupili například senátorka Alena Dernerová (nestr. Za SD-SN), molekulární genetička Soňa Peková, právník Ondřej Dostál, režisér Igor Chaun a šéf organizace Podnikatelské odbory Radomil Bábek.

V úterý bude další protest

Za iniciativu Chcípl PES vystoupil také Jakub Olbert nebo Daniel Landa. „Důrazně odmítáme žít ve společnosti jedné pravdy. Jediné, co pro to můžeme udělat, je vytrvat,“ řekl zpěvák. V závěru svého vystoupení Landa zanotoval husitský chorál Ktož jsú boží bojovníci. Olbert ve svém proslovu zmínil generální stávku a informoval, že jsou ve spojení s kolegy z Rakouska i Slovenska. Řečníci kritizovali vládní opatření, karantény, očkování, výdaje zdravotních pojišťoven nebo nošení roušek.

iZdroj fotografie: Nextfoto
Daniel Landa

Demonstranti nesouhlasí také s povinností prokazovat se v restauracích potvrzením o očkování nebo dokladem o prodělání nemoci. Cílem protestu byl také nesouhlas s novelou pandemického zákona. O té mají poslanci rozhodovat v úterý. Kvůli tomu se bude také opět konat protest. Iniciativa Chcípl PES demonstraci svolává na Malostranské náměstí k parlamentním budovám. Akce se konala i v minulém týdnu, kdy měla být původně novela projednávána. Kvůli vetu SPD se ale nakonec zákonu poslanci nevěnovali.

Zazněla i československá hymna

Protestující na nedělní demonstraci na Václavském náměstí měli české vlajky a transparenty s různými hesly. Ta také někteří skandovali. Vyzývali k neposlušnosti a mluvili o svém boji za svobodu. Po tříhodinové demonstraci se účastníci vydali na pochod hlavním městem. Přes ulice Na příkopě, náměstí Republiky a Revoluční po Dvořákově nábřeží dorazili k Mánesovou mostu a odtud pak šli přes Vltavu po nábřeží až dorazili k sídlu vlády.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Protest

Cestou padaly pokřiky jako „vakcína je podvod“, „otevřete oči“, nebo „na pivo bez pasu“. Následně odpůrci opatření vyrazili od Strakovy akademie Chotkovou ulicí a ulicí Mariánské hradby až na Hradčanské náměstí. Tam program zakončili zpěvem někdejší československé hymny. Jak informuje ČTK během celé akce nedošlo k žádnému narušení pořádku.

Diskuze Vstoupit do diskuze
51 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články