Hygienici si stěžují na drsnou šikanu. Obviňují z ní iniciativu Daniela Landy

Hygienické stanice mají klíčovou úlohu v době pandemie. Jejich zaměstnanci například kontrolují dodržování pravidel, dávají pokuty nebo trasují nakažené.

i Zdroj fotografie: Petr Grambal / Creative Commons / CC BY-2.5
                   

Hygienické stanice mají kromě přetížení svých zaměstnanců, způsobeného další vlnou covid-19, nový velký problém. Odpůrci protiepidemických opatření začali blokovat jejich e-mailové adresy velkým množstvím téměř shodných dotazů. Podle zákona by na ně měli hygienici jako státní úřad v termínu odpovídat. Za vším je podle dostupných informací iniciativa zpěváka Daniela Landy Zlatý špendlík. Informovala o tom Prima CNN.

Opatření ministerstva jsou prý protiústavní

Podle výzvy na internetových stránkách iniciativy jde o protest proti údajně protiústavním opatřením ministerstva zdravotnictví. „Prosíme tedy každého z Vás, aby se, klidně i opakovaně, dotazoval KHS na aktuálně probíhající kontroly. Práce hygienických stanic na přípravě odpovědí pro vás bude pro naše občany jistě užitečnější, než nesmyslná šikana živnostníků, poskytovatelů služeb a jejich zákazníků. Píchněme do nich jako špendlík, ať to také cítí,“ cituje internetovou stránku iRozhlas.

Zveřejnil(a) Daniel Landa dne Středa 10. listopadu 2021

S problémy se setkali hygienici třeba na jihu Čech. „Jedná se o dotazy typu: Kde jste byli na kontrole 8. listopadu, co jste dělali 9. listopadu a tak dále. Z jedné mailové adresy nám klidně přijde třeba deset takových dotazů. Jedná se skutečně o obstrukční otázky, na které bychom ale měli podle zákona o svobodném přístupu k informacím odpovědět,“ popsala formu e-mailového protestování šéfka jihočeské hygieny Květoslava Kotrbová.

V Praze e-maily úplně spadly

Na e-mailovou adresu údajně dorazily stovky dotazů. Ale problémy měli i hygienici ve středních Čechách. V Praze dokonce z technických důvodů e-mailová adresa přestala fungovat, ale zůstala v provozu datová schránka. Hygienici nicméně nejsou jediní, kdo se stal terčem podobné šikany. V některých facebookových skupinách se například v posledních dnech objevila také kontaktní adresa ordinace a bydliště prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. Ten je propagátorem protikoronavirových opatření a očkování.

iMilan Kubek

V České republice se v posledních týdnech situace s covidem-19 velmi zhoršuje. Čísla nově nakažených se začínají blížit hodnotám, které zde byly během největší vlny na jaře. Ve středu například laboratoře odhalily 13 502 nově nakažených. Plní se i nemocnice. V nich je hospitalizováno 3 452 pacientů s covidem-19, z toho 524 jich je na JIP. Dosud v Česku na covid-19 zemřelo 31 289 lidí, což zemi v přepočtu na milion obyvatel řadí mezi jednu z nejhorších na světě.

Diskuze Vstoupit do diskuze
147 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články