Premiér Fiala byl znovu zvolen předsedou ODS. Hlavním tématem sněmu byla Ukrajina

Předseda vlády Petr Fiala ve svém úvodním projevu na volebním sněmu ODS označil vytvoření koalice Spolu před loňskými sněmovními volbami jako dobrý krok.

Petr-Fiala i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Petr Fiala na volebním sněmu ODS v Praze obhájil funkci předsedy strany. Jak informuje server Echo24, kongres zahájil premiér úvodním projevem v pátek. Zhodnotil i ODS za osm let pod jeho vedením. Podle premiéra se strana semkla, dokázala si přiznat vlastní chyby a napravit je. Jako dobrý krok označil Fiala vytvoření koalice společně s TOP 09 a KDU-ČSL před volbami do Sněmovny. „Naším hlavním mottem bylo přinést změnu a ubránit naši zemi a její budoucnost před destrukcí ze strany populistů a extremistů. Bylo to správné rozhodnutí,“ prohlásil.

Ukrajina jako hlavní téma

Zároveň ale premiér připomněl, že vítězství koalice Spolu bylo těsné a řada lidí uskupení volila jen jako menší zlo. „To musíme mít na paměti a podle toho se chovat,“ uvedl. Fiala zmínil také témata, jakým už jeho vláda za krátké období musela čelit. Kromě koronavirové epidemie a rozpočtu mluvil hlavně o válce na Ukrajině. „ČR má veliké štěstí, že se její vláda už tři měsíce neopírá o komunisty a proruské extremisty,“ prohlásil. Zmínil také, že kabinet čelí kvůli válce problémům, které ve své moderní historii země řešit nemusela.

V sobotu pak pronesl Fiala na volebním sjezdu ODS také svou kandidátskou řeč, ve které se zaměřil na budoucnost. Opět zmínil válku na Ukrajině. V souvislosti s ní se bude podle premiéra Česko potýkat hlavně s uprchlickou vlnou. Právě její zvládnutí považuje Fiala za jeden z úkolů vlády pro příští dva roky. Za další priority označil aktivitu v zahraniční politice a změnu energetiky. Česko by se mělo především vymanit ze závislosti na fosilních palivech z Ruska. To označil předseda vlády za jedno z nevětších bezpečnostních rizik republiky.

Komický výstup šéfa spravedlnosti

Na kongresu občanských demokratů v pražském O2 Universum v sobotu vystoupil také velvyslanec Ukrajiny Jevhen Perebyjnis. Ve svém projevu označil Česko za lídra dodávek pomoci na Ukrajinu, tahouna zpřísnění sankcí a místo fenomenální solidarity. Jak informuje ČTK, velvyslanec ocenil pozvání na stranický volební sněm ODS. Strana podle něj stojí v přední linii boje proti zlu přicházejícímu z Východu. Vyjádřil také osobní poděkování šéfce obrany Janě Černochové a ministrovi financí Zbyňku Stanjurovi a šéfovi resortu dopravy Martinu Kupkovi.

iZdroj fotografie: Flickr
Ministr financí Zbyněk Stanjura

Na volebním sjezdu ODS obhajoval počtvrté funkci předsedy strany Petr Fiala a získal velmi silný mandát, když dostal 510 z 510 platných hlasů. Celkem bylo vydáno delegátům 534 volebních lístků, z platných hlasů tak dostal Fiala stoprocentní podporu. Premiér neměl ve volbě šéfa strany žádného protikandidáta.

Bezprostředně po opětovném zvolení šéfem ODS Fiala poděkoval. „Je to nesmírně silný mandát pro to, abychom mohli uskutečňovat všechny nezbytné kroky, o kterých jsem mluvil,“ prohlásil. Zároveň přislíbil, že se bude snažit, aby se občanští demokraté za dva roky sešli ve stejně dobré kondici a náladě.

Diskuze Vstoupit do diskuze
107 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články