Omezení silvestrovských oslav. Co přesně podle nového nařízení nesmíte na novoročním večírku dělat?

Vláda upravila opatření proti šíření koronaviru. Na oslavy silvestra může maximálně 50 lidí, u stolu mohou sedět maximálně 4 osoby.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Kabinet Petra Fialy avizoval, že před koncem roku ještě nastanou změny v pravidlech, která platí proti šíření covidu. Upravila je zatím jen na přelom roku. Epidemie covidu v Česku dál zpomaluje. Ve středu přibylo nejméně případů ve všední den od 1. listopadu. Testy odhalily 7682 nakažených, což je skoro o čtyři tisíce méně než před týdnem. Dál také ubývá lidí, kteří jsou s koronavirem v nemocnicích. Včera jich bylo 4453, před týdnem asi o 1400 víc. Počet covidových pacientů ve vážném stavu klesl pod 800.

Podle nových opatření budou kontroly bezinfekčnosti přísnější

Nová vláda ve středu představila opatření proti šíření covidu. Od 26. prosince je konec nouzového stavu a přestane tak platit omezení otevírací doby restaurací nebo zákaz pití alkoholu na veřejnosti. Současně se ale veřejných nebo soukromých akcí nemůže od 29. prosince a do 2. ledna účastnit víc než 50 lidí bez místa k sezení. U stolu v restauraci se sníží povolený počet lidí na čtyři místo současných šesti.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Covid pas v restauraci

Na kulturní a jiné akce zprvu bude moci vyrazit maximálně 1000 sedících lidí. Akce, na kterých se pouze stojí, budou nově omezeny jen na sto osob. Zpřísnění na období od 29. prosince do 2. ledna se tak dotkne večírků a silvestrovských oslav. Na akce i do restaurací budou nadále moci přijít až na výjimky jen ti, kteří mají dokončené očkování nebo v posledním půl roce prodělali covid. Organizátoři budou nově muset kontrolovat covidové certifikáty prostřednictvím QR kódu z aplikace Tečka.

Restauratéři novému nařízení nerozuměli

Z písemné podoby nových vládních opatření pro restaurace podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků vyplývá především omezení počtu lidí u stolu ze šesti na čtyři. Jinak budou mezi 29. prosincem a 2. lednem fungovat v běžném režimu. Od vlády jim však stále chybí jasné vyjádření, jak to bude s kompenzacemi pro podnikatele v souvislosti s omezením provozu. Podle nich není dostatek času na dlouhé rozmýšlení.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Poloprázdná restaurace

Provozovatelé stravovacích provozů byli po středeční tiskové konferenci vlády, na které představila opatření pro přelom roku, zmatení. Znejistěla je hlavně informace o tom, že akcí, vánočních a silvestrovských večírků se od 29. prosince do 2. ledna může účastnit nejvýše 50 lidí. Nebylo z toho totiž jasné, jestli tím pádem nebudou muset mít po celý den ve zmíněném období v podniku vždy maximálně 50 hostů. Podle expertů ale lidé stejně vymyslí, jak nová pravidla obejít.

Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články