Omikron může změnit pravidla hry. Nová mutace cílí i na batolata

Mutace omikron je podle prvních dat nebezpečná pro jinou věkovou skupinu než varianta delta. Experti varují, že je třeba se včas připravit na možné problémy.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Odborníky je pozorně sledována nová mutace omikron, která může ukončit epidemii nebo vrátit vše na začátek. První zprávy z Jihoafrické republiky jsou znepokojivé. V zemi přibývá nakažených dětí i batolat. I když je na jasný závěr brzo, experti už nyní varují před masivním šířená koronaviru mezi dětmi a seniory.

V nemocnici už i batolata

Informace o situaci v Africe přinesl server Blesk. Jihoafrická lékařka Wassila Jassatová uvedla, že běžně v nemocnicích vídali zvýšenou hospitalizaci starších lidí. Nyní však jsou svědky rozšíření nákazy na miminka do dvou let. Zvýšil se také počet hospitalizovaných ve věku od 28 do 38 let. Data potvrzují i další instituce.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Možné cílení nákazy na děti a batolata ukazuje i analýza Národního institutu pro přenosné nemoci (NICD). Omikron tak může přinést nové problémy.  Přibývá i hospitalizací dětí do 5 let, která je v zemi nyní druhá největší. Lékařka bohužel hlásí i první dítě, které nákaze podlehlo. Na příznaky onemocnění variantou omikron si stěžují hlavně mladí lidé.

Omikron bez ztráty čichu

Lékařka Angelique Coetzeeová popsala nejčastější příznaky mezi mladými. „Nejvíce trpí na extrémní únavu, bolest hlavy a těla či bolest v krku. Žádný si však nestěžoval na ztrátu čichu či chuti.“ U nákazy delta se nejčastěji projevoval zrychlený tep, snížená hladina kyslíku a ztráta čichu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování dítěte

Velkou starost mají lékaři stále o starší a chronicky nemocné pacienty, kteří mají sníženou imunitu. Lékařka považuje očkování za nejlepší řešení, které zmírní průběh onemocnění snad i u varianty omikron. Není však úplně jisté, zda za zvýšením počtu hospitalizovaných dětí může právě nová mutace, data tomu zatím nasvědčují.

Diskuze Vstoupit do diskuze
127 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články