Nakazit se omikronem může být výhodné. Imunolog Stříž vysvětlil proč

Některá data podle odborníků naznačují, že pacienti, kteří si prošli nákazou omikronem, mají daleko menší šanci nakazit se další variantou.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Nová varianta omikron byla poprvé zaznamenána v listopadu loňského roku v Jihoafrické republice. Od té doby se rychle šíří po celém světě. V některých státech už začal omikron převažovat nad předchozí variantou delta. Přestože je nová mutace velmi nakažlivá, k vysokému nárůstu hospitalizovaných zatím nedochází. To potvrdil v rozhovoru pro Novinky i hlavní imunolog IKEM Ilja Stříž. Podle něj se omikron většinou projevuje jako rýma nebo mírný kašel.

Omikron nezvyšuje hospitalizace

Imunolog na příkladu Velké Británie vysvětlil, že nová varianta se nezdá být nebezpečná. „Ve Velké Británii má variantu omikron už 96 procent osob s koronavirovou infekcí a jejich počty jsou extrémně vysoké. Nezaznamenali tam ale zatím tak dramatický nárůst v hospitalizacích nebo úmrtích,“ uvedl. Podobně slibná situace je podle Stříže také v Belgii, Dánsku nebo Španělsku. Expert tak věří, že díky omikronu se z koronavirového onemocnění může stát běžná respirační infekce.

iZdroj fotografie: Unsplash
Nemocniční lůžko

Očkování i posilující dávku ale stejně jako další odborníci Stříž doporučuje. To i v případě, že si osoba prošla předchozí variantou covidu-19. „Protilátky proti předchozím variantám viru bohužel nemají schopnost účinně se bránit proti omikronu,“ vysvětlil imunolog. Vakcíny, kterými se aktuálně očkuje, jsou vyrobeny na předchozí varianty koronaviru. Na podzim proto Stříž očekává, že budou nové očkovací látky s jiným zacílením. Navíc upozornil, že nákaza omikronem může být opravdu přelomová.

Převládá omikron už i v Česku?

Připomněl novou studii, která zkoumala osoby nakažené omikronem. „Zjistilo se, že protilátky proti omikronu by nás mohly chránit i proti předešlé variantě delta a možná i proti jiným variantám viru,“ uvedl. Nová data zároveň nepotvrzují původní domněnky z Jižní Afriky, že by omikron hůře snášely děti. Vážný průběh podle Stříže tak hrozí především u lidí s oslabenou imunitou, které ale ohrožuje jakákoliv jiná infekce. K zahlcení nemocnic by ale kvůli omikronu podle Stříže dojít nemělo.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pandemie koronaviru

Podle něj třeba počítat i s tím, že nákazou omikronem si nakonec projdou téměř všichni. Jak informoval server iDnes případů omikronu začíná rychle přibývat i v Česku. Podle Státního zdravotního ústav tvoří až 35 procent nákaz. Dá se ale předpokládat, že v některých oblastech už převládl. Tento názor zastává společnost Diana Biotechnologies, podle které už nová varianta tvoří polovinu všech nových případů v zemi. Společnost je výrobcem testů a spolupracuje s laboratořemi, které vyhodnocují zhruba pětinu všech testů.

Diskuze Vstoupit do diskuze
144 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články