Omikron je stále velkou neznámou. V Česku se objevila nová podvarianta omikronu

V Česku už převládla varianta koronaviru omikron. Počty nových případů lámou rekordy, ve středu přibylo přes 50 tisíc nakažených. Je tu i mutace BA.2.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Denní počet nových případů v Česku ve středu opět pokořil dosavadní rekord. Oproti předchozí středě se zdvojnásobil na 54 685. Jen od pondělí denní nárůst množství nově potvrzených případů vzrostl o 80 procent. Ve středu stoupl oproti minulému týdnu také počet lidí v nemocnicích na 1879. Těžce nemocných ale dál ubývalo, ke středě se jejich počet snížil na 201.

Zlom v pandemii zatím zřejmě nenastane

I přes rychle stoupající počty nově nakažených, zatím v nemocnicích nepřibývá pacientů s covidem „Zatím se zdá, že hospitalizovaných je ve srovnání s minulými vlnami relativně málo,“ řekl Českému rozhlasu Jan Kulhánek, který pracuje v Centru pro modelování biologických a společenských procesů BISOP. Současně ale dodává, že je potřeba brát v úvahu, že se epidemie vždy šíří nejdřív ve skupinách s vyšší mobilitou, tedy mezi mladými a očkovanými lidmi.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Omikron

Oproti předchozím variantám se omikron více šíří i mezi lidmi, kteří už mají třetí posilující dávku vakcíny. Podle Kulhánka v následujících dnech zasáhne především starší ročníky a ty, kteří se sice doposud chránili, ale nemají očkování. „A tady je určité riziko, že přijde nárůst případů hospitalizací,“ dodává. Libor Grubhoffer, který je vedoucím Biologického centra při Akademii věd, varuje před velkým optimismem: „Vrcholová část pandemie asi bude delší než si přeje pan ministr Válek. Nemyslím, že příští týden už bude nejhorší za námi.“

V Česku už se objevila i nová mutace

Objevuje se už ale také nová, s omikronem nepříbuzná podvarianta BA.2. Převládá především v Dánsku a ve Švédsku, kde se objevila ve 173 případech. Zatím nejsou informace o tom, že by způsobovala těžší průběh nebo že by nakažení častěji potřebovali pobyt v nemocnici. Mutace BA.2 byla poprvé popsána 6. prosince. Původně byla považována za subvariantu linie jihoafrického omikronu, která teď v Česku dominuje. Zatím poslední poznatky podle Státního zdravotního ústavu ukazují, že tyto varianty příbuzné nejsou.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Testování na covid-19

I když varianta BA.2 přitahuje pozornost odborné i laické veřejnosti, klinická praxe zatím v zasažených zemích nehlásí změny v průběhu onemocnění nebo v počtech hospitalizovaných v přímé souvislosti právě s touto variantou,“ řekla pro iDnes ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková. Definitivně potvrzený je jeden případ BA.2 na Ostravsku, 173 podezření na výskyt podvarianty ukázala vyšetření diskriminačním PCR testem.

Diskuze Vstoupit do diskuze
75 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články