Omikron komplikuje uznávání protilátek. Roste riziko opětovné nákazy

Uznávání protilátek proti covidu komplikuje varianta omikron. Roste při ní totiž riziko opětovné nákazy. V Česku zatím převládá delta.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Jedním z hlavních témat nové vlády je také zohlednění protilátek proti koronaviru. Není navíc jisté, že z toho úplně nesejde. Záležet bude na vývoji varianty omikron. To, aby se uznávaly protilátky po covidu jako doklad o bezinfekčnosti je už několik měsíců tématem diskusí mezi odborníky i politiky. Podstata je jednoduchá. Neřeší se hladina protilátek, která podle expertů nemá mezinárodně stanovenou hranici, kdy je možné ji považovat za bezpečnou, ale pouze jejich přítomnost.

Některé země uznávají protilátky na čtvrt roku

Je to důkaz, že se člověk s infekcí setkal, ale na rozdíl od lidí, kteří měli pozitivní test, neurčí, kdy přesně k nákaze došlo. Zatímco lidé s pozitivním testem mají na půl roku o bezinfekčnost vystaráno a mají stejná práva, jako očkovaní, pro ty druhé to neplatí. Jak píše Echo24 Rakousko nebo Švýcarsko proto rozhodlo umožnit jim v takovém případě získat certifikát alespoň na čtvrt roku.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Covid pas

Jedním z důvodů, který konečné rozhodnutí zdržuje, je zřejmě málo informací o variantě omikron. Jisté je zatím pouze to, že se výrazně rychleji šíří. Někteří experti si myslí, že u omikronu hrozí vysoké riziko opakované infekce u lidí, kteří prodělali některou z dřívějších variant covidu. Tento závěr ukázala například studie z Velké Británie, která však pracovala jen s velmi omezenými údaji o hospitalizacích.

V Česku zatím převládá delta, přibývají ale reinfekce

Otázka uznávání protilátek se netýká jen samotných průkazů o bezinfekčnosti, ale také povinného očkování ve vybraných profesních skupinách. Upravenou vyhlášku má předložit do poloviny ledna k připomínkám ministerstvo zdravotnictví. Někteří právníci uvedli, že by právě změření protilátek mělo v případě povinného očkování samotnému očkování předcházet. Aktuální vyhláška, kterou vydal bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, však s takovým postupem nepočítá.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Mutace covidu

V České republice zatím převládá varianta delta. Poslední týdny ale narůstá počet případů, kdy se lidé opakovaně nakazili covidem a měli příznaky nemoci. Od začátku epidemie má Státní zdravotní ústav v evidenci 8156 případů, z nich 3465 připadá na letošní listopad. Kromě toho ústav je také 8358 případů možných opakovaných nákaz, kdy bylo minimálně jedno onemocnění bez příznaků.

Diskuze Vstoupit do diskuze
89 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články