Omikron válcuje Česko. Od pondělí vláda plánuje zásadní změnu. „Nepodceňujme omikron, není to jen nějaká rýma,“ míní Prymula

V Česku převládla koronavirová varianta omikron. Podle epidemiologa Romana Prymuly budou ohroženi senioři, kteří nemají očkování.

i Zdroj fotografie: Nextfoto
                   

Vysoce nakažlivá varianta už převládá v odebraných PCR testech a počty nakažených dál stoupají. Ve čtvrtek přibylo 34 740 nově potvrzených případů covidu. Zároveň se objevilo rekordních 16 248 opakovaných nákaz u dříve pozitivně testovaných, které nejsou započítávány do denního přírůstku nakažených. Roste i počet hospitalizovaných, oproti předchozímu čtvrtku stoupl na 1967. Vážně nemocných ale naopak opět ubylo, a to na 192.

Lidé s omikronem končí v Británii v nemocnicích

Epidemie covidu v Česku tento týden zatím každý den překonává předchozí maximum v počtu nově nakažených. Za velmi rychlé šíření může varianta omikron. Epidemiolog Roman Prilula upozorňuje, že i když je mírnější než předchozí varianty, rozhodně nejde o pouhé nachlazení. Uvedl to v pořadu 90′ ČT24. Nejvíce ohroženou věkovou skupinou jsou senioři, kteří se nenechali naočkovat proti covidu a ani onemocnění neprodělali.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Test na covid-19

Prymula si také myslí, že nemá cenu odhadovat, kam až se denní přírůstek nových nákaz dostane: „Každopádně několik dnů porosteme, protože v populaci je obrovská nálož,“ řekl. Připomněl také, že omikron není jen rýma, jak si někteří mohou myslet. „Jeden a půl procenta nakažených bylo ve Velké Británii prokazatelně hospitalizováno,“ uvedl s tím, že pokud by došlo k velkým denním nárůstům případů, stále hrozí zahlcení nemocnic.

PCR testy už se nebudou zkoumat na omikron

Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že od pondělí zruší diskriminační PCR testy, které ukazují na variantu omikron. Kvůli plošnému rozšíření této mutace už nejsou potřeba. Díky tomu se uvolní kapacity pro větší množství testů. Aktuálně se vyšetřují všechny vzorky u lidí, kteří mají příznaky covidu. Diskriminační PCR je opakovaný PCR test. Srovnávají se při něm výsledky s průběhem testu, který mají různé varianty koronaviru uložený do mezinárodní databáze.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Omikron

Podle iDnes resort zdravotnictví ve svém odůvodnění píše: „Na základě skutečnosti, že varianta omikron v současnosti představuje 95 procent všech nově laboratorně potvrzených případů onemocnění covid-19, není dále účelné ponechávat pro poskytovatele zdravotních služeb provádějících laboratorní vyšetření na přítomnost viru metodou RT-PCR povinnost provádět diskriminační PCR vyšetření u definované skupiny pozitivních vzorků.“

Diskuze Vstoupit do diskuze
75 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články