Omikron vyzrál i na očkované. Dánsko hlásí, že mutace je mnohem nakažlivější než dosavadní varianty

Epidemická situace se začala zhoršovat téměř po celé Evropě. Může za to především nová mutace omikron. Objevují se ovšem i další.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Podle nové dánské studie dokáže tato nová varianta obejít imunitu očkovaných 2,7krát až 3,7krát snadněji než předchozí mutace delta, která až dosud převažovala. Toto zjištění částečně vysvětluje, proč se omikron šíří raketovým tempem. Podle některých výzkumů však méně napadá plíce, ale více infikuje horní dýchací cesty. To by mohlo vysvětlovat, proč omikron způsobuje mírnější průběh covidu a je méně smrtící, uvádí i Česká televize.

Omikron změnil schopnost uchytit se na buňky

Nová varianta se objevila loni v listopadu. Vědci se od té doby snaží usilovně zjistit, jestli opravdu způsobuje méně závažný průběh nemoci a proč se jeví nakažlivější než varianta delta. Virus může být snadněji přenosný z mnoha důvodů. Patří mezi ně také doba, po kterou vydrží ve vzduchu, schopnost uchytit se na buňky nebo schopnost obejít imunitní systém člověka. Výsledkem všech mutací, které omikron odlišují od předchozích variant je, že se možná změnila jeho schopnost infikovat různé druhy buněk.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Testování

Vědci z univerzity v Kodani v polovině prosince sledovali na 12 tisíc dánských domácností. Ukázalo se, že mezi očkovanými lidmi je omikron několikanásobně nakažlivější než dosavadní delta. Výzkum také naznačil, že virus se šíří rychleji především proto, že se dokáže lépe vyhnout imunitě, kterou lidé získávají očkováním. „Naše zjištění potvrzují, že rychlé šíření omikronu lze přičíst spíše schopnosti obejít imunitu než vyšší základní přenosnosti,“ uvedli vědci.

Lidé se třetí dávkou očkování covid přenášejí méně

Dánsko má přes 5,7 milionu obyvatel, dokončené očkování má v této zemi 78 procent populace. Posilující třetí dávku si nechalo aplikovat 48 procent Dánů. Více než 80 procent z nich přitom dostalo vakcínu Pfizer/BioNTech. Studie zároveň potvrdila, že lidé s posilující dávkou přenášejí covid-19, na rozdíl od neočkovaných, s menší pravděpodobností bez ohledu na variantu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Studie mutací covid-19

I přesto, že je omikron nakažlivější, vypadá to, že způsobuje méně závažné onemocnění. Myslí si to Tyra Groveová Krausová, která je technickou ředitelkou SSI. „Zatímco omikron je i tak schopen zatížit naše zdravotnictví, vše nasvědčuje tomu, že je mírnější než varianta delta,“ dodala s tím, že riziko hospitalizace s omikronem je oproti deltě poloviční. K podobným závěrům došly i jiné studie. Z 93 lidí, kteří byli ve druhé polovině prosince v Dánsku hospitalizováni s omikronem, jich ani ne pět potřebovalo intenzivní péči.

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články