Někteří právníci žalují stát za nová opatření. Co všechno jim vadí?

Nejvyšší správní soud obdržel od Institutu práva a občanských svobod žalobu na ministerstvo zdravotnictví. Důvodem jsou diskriminační opatření platná od pondělí.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Podle Institutu práva a občanských svobod Pro Libertate jsou nová opatření z 20. listopadu v rozporu se zákonem. Nové restrikce od pondělí zrušily možnost prokázání bezinfekčnosti negativním testem a vstup do restaurací, na kulturní akce nebo do služeb tak mají povoleny jen osoby očkované nebo s potvrzením o prodělání nemoci covidu-19.

Rozpor se základními právy

Sdružení právníků proto podalo na ministerstvo zdravotnictví žalobu, ve které Nejvyšší správní soud žádá o odložení účinnosti nového mimořádného opatření. Jak informuje server iDnes Pro Libertate má za to, že nové opatření porušuje práva lidí, kteří si nenechali aplikovat vakcínu. A to je podle nich v rozporu s Listinou základních práv a svobod.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Právo

Sdružení právníků se také domnívá, že ministerstvo opatřením jedná v rozporu s nedávným rozhodnutím Nejvyššího správního soudu. Vláda rozhodla o konci uznávání testů na koronavirus ve čtvrtek 18. listopadu. Další novinkou z minulého týdne je znovuspuštění plošného testování neočkovaných žáků na základních a středních školách a také zaměstnanců ve firmách. Vše začalo platit v pondělí 22. listopadu a od začátku nová opatření schytávají kritiku.

Vrchol státní zvůle

Organizace Pro Libertate už několikrát napadla protiepidemická opatření vlády. Jednalo se o nařízení ohledně povinnosti nosit respirátory, dodržování karantény nebo omezování obchodu a služeb. Poslední opatření ale považuje Institut práva a občanských svobod za vrchol státní zvůle. Od začátku týdne mají platné tzv. covid pas jen lidé s dokončeným očkováním nebo ti, co mají potvrzení o prodělání nemoci covidu-19 v posledních 180 dnech.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Covid pas

Lidé bez vakcíny tak nemohou do restaurací, barů, kaváren, ke kadeřníkům, za kulturou nebo například na hromadné akce. Důvodem zavedení nových opatření je zhoršující se epidemická situace v zemi. V posledních dnech několikrát padl rekord v počtu nově nakažených. Naposled byl nejvyšší počet zaznamenán v úterý, kdy za jeden den laboratoře odhalily téměř 26 tisíc pozitivních testů.

Diskuze Vstoupit do diskuze
148 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články