Exministr Prymula se navezl do stávající vlády. Co všechno by v souvislosti s covidem zpřísnil?

Epidemiolog tvrdí, že koronavir se nejvíce šíří tam, kde se shromažďují větší počet lidí, jako například na sportovních utkáních. Vláda by měla zvážit jejich omezení.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Koronavirová pandemie nabírá na síle. Počty nakažených stoupají a stejně tak přibývá lidí, kteří jsou s covidem-19 hospitalizovaní v nemocnicích. Zlepšení situace se prý nedá očekávat. Podle exministra zdravotnictví, epidemiologa Romana Prymuly, jsou totiž vládní protiepidemická opatření nedostatečná. Další sérii nástrojů v boji s epidemií vláda představí v úterý, čeká na rozhodnutí Anticovid týmu. Uvažuje i o lockdownu pro neočkované.

Extrémně nakažlivá delta

Vláda s nárůstem epidemie přitvrzuje. Rozhodla o tom, že od 15. listopadu bude na vysokých školách nově povinné nosit respirátory, pokud bude na přednáškách více než padesát lidí. Pracovníci v nemocnicích a dalších lůžkových zařízeních, kteří nejsou očkováni, se budou muset povinně testovat. Ve hře je i rakouský model, kdy by se jako potvrzení o bezinfekčnosti mohlo uznávat jen očkování nebo prodělaný covid-19. Pro neočkované by se uzavřely kulturní a sportovní akce nebo restaurace. Vláda má rozhodnout v úterý.

iDítě ve škole

Testy ve středu potvrdily 13 502 případů koronaviru, v úterý dokonce 14 553, což je nejvíc od půlky března. „Růst nakažených je asi rychlejší, než se očekávalo, ale logicky se takový nárůst očekávat dal, protože žádná větší plošná opatření se neuplatňují, dochází k četným kontaktům a víme, že varianta delta je extrémně nakažlivá,“ cituje Prymulu Blesk. Drtivá většina nakažených má variantu delta nebo delta plus, podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha je to až 97 procent případů.

Kosmetické úpravy

V přijímání protiepidemických opatření by byl Prymula přísnější. Ta stávající považuje pouze za „kosmetické úpravy“, které nepovedou ke zlepšení situace. „Vláda by měla zvážit konání velkých akcí, zároveň zvážit testování již očkovaných osob, které pracují v rizikových procesech, jako jsou zdravotníci, pracovníci v zařízeních sociální péče a učitelé ve školách. Zároveň je třeba postarat se o seniory právě v sociálních zařízeních,“ prohlásil epidemiolog.

iZdroj fotografie: Depositphotoss
Testy na covid-19

Koronavirus se nejvíce šíří tam, kde se shromažďují větší počty lidí. Jako příklad Prymula uvedl sportovní utkání. „Lidé jsou tam v těsném kontaktu, nemají roušky, neplatí tam výrazná omezení,“ řekl Blesku a dodal, že vláda může být v opatřeních razantnější, i když není vyhlášený nouzový stav. Přitom opatření podle pandemického zákona v minulosti zrušil soud. „Myslím si, že je u nás poměrně nastavené to, že při pokusu o zastavení epidemie bojuje výkonná moc s mocí soudní,“ uzavřel Prymula.

Diskuze Vstoupit do diskuze
58 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články