Osvobozená pašeračka se skrývá. Zatím nemůže zpátky do Česka. Proč tomu tak je?

Po propuštění z pákistánského vězení je Češka Tereza Hlůšková ukrytá na utajovaném místě, kde je nepřetržitě pod dohledem ochranky. Kde se nachází, nevědí ani její příbuzní.

i Zdroj fotografie: S vědomím Terezy Hlůškové / Facebook
                   

Přestože česká občanka Tereza Hlůšková, kterou celníci v roce 2018 zadrželi v Láhauru s devíti kilogramy heroinu v kufru, byla už 20. listopadu propuštěna z pákistánského vězení, kdy se vrátí do Česka, není jasné.  Zastupitelský úřad v Islámábádu dělá vše pro to, aby mladou ženu dostal domů. Stále ale nedostala výjezdní povolení, uvedl server TN. Zatím se skrývá na utajovaném místě pod dohledem ochranky.

Heroin za 20 milionů v kufru

Soud s mladou Češkou, kterou pákistánští celníci zadrželi 10. ledna 2018 na mezinárodním letišti v Láhauru cestou na let do Abú Dhabí s devíti kilogramy heroinu v kufru, začal o dva měsíce později. Líčení bylo několikrát odročeno. Nakonec ji v březnu 2019 odsoudil na 8 let a 8 měsíců vězení a uložil pokutu 800 dolarů, tedy asi 17,5 tisíce korun. Proti verdiktu se letos odvolala.

Podle Pákistánského deníku bylo rozhodnuto, který z útvarů bude mít na starosti hlavní vyšetřování Terezy H. Zbylé…

Zveřejnil(a) Tereza Hlůšková dne Pátek 19. ledna 2018

Rozsudek byl podle ní „v rozporu s fakty“ a nebyl podložen žádnými konkrétními důkazy, uvedla ČT. Odvolací sodu ji pak zprostil obžaloby. V minulosti Hlůšková řekla, že do Pákistánu přijela jako modelka a heroin jí někdo do kufru podstrčil. Podle serveru Urdu Point by drogy měly na černém trhu hodnotu 150 milionůpákistánských rupií, což je necelých 20 milionů korun.

Je na utajovaném místě

Po propuštění z vězení je Češka ukrytá na utajovaném místě, kde je nepřetržitě pod dohledem ochranky. Kde se nachází, nevědí ani její příbuzní. „Dá se předpokládat, že ta opatření jsou nutná, protože se jí taky může chtít někdo pomstít,“ cituje europoslance Tomáše Zdechovského TN. Podle serveru Expres ambasáda skrývá Hlůškovou kvůli obavám z případné odvety od drogového gangu, proti kterému svědčila u soudu. Má být v pětihvězdičkovém hotelu.

​Aby se mohla vrátit zpět do česka, musí získat zpátky všechny své osobní věci, včetně pasu. Podle ministerstva zahraničních věcí dosud všechny dokumenty nemá. „Platí, že náš zastupitelský úřad v Islámábádu usiluje v případě zmíněné české občanky o výjezdní povolení tak, aby se mohla co nejdříve vrátit do České republiky,“ uvedla mluvčí ministerstva Eva Davidová. Podrobnosti nesdělila s odkazem na přání rodiny, která má strach o bezpečí Hlůškové.

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články