Pandemický zákon zablokoval Okamura. Je to prý jen jinak pojmenovaný nouzový stav. Poslance rozčílila šibenice před sněmovnou

Ke kontroverzní novele pandemického zákona se zákonodárci vrátí příští úterý. Podle zdravotního výboru sněmovny jde o mimořádný nástroj, který musí mít časové omezení.

i Zdroj fotografie: Nextfoto
                   

Jednání sněmovny o novele pandemického zákona zablokovalo hnutí SPD. „Uplatnili jsme právo veta, tento týden se pandemický zákon projednávat nebude. Na veto stačí podpisy 20 poslanců a ty mám,“ řekl Tomio Okamura. „My odmítáme tento pandemický zákon, který je jinak pojmenovaným nouzovým stavem. Pakliže má být nouzový stav, ať si vláda vyhlásí nouzový stav,“ dodal. Podle něho tak jen pokračuje diskriminace neočkovaných.

Návrh šitý horkou jehlou

Platnost podstatné části pandemického zákona končí 28. února. Novela, kterou do sněmovny poslala vláda, upravuje, že mimořádná opatření může kromě ministerstva zdravotnictví a krajských hygienických stanic vydávat i ministerstvo obrany a resort vnitra. Jeho účinnost chce prodloužit na neurčito a třeba také rozšířit okruh těch, na které restrikce dopadnou. Normu schválil zdravotní výbor sněmovny, ale provedl v ní úpravy. Například jeho planost omezil do listopadu.

„Zdravotní výbor schválil téměř jednomyslně omezení jeho účinnosti do konce listopadu,“ cituje Evu Decroix z klubu ODS iDnes. Pandemický zákon výbor vnímá jako mimořádný nástroj, který by neměl mít časově neomezené trvání. „Říkáme otevřeně, že ten návrh je špatný. Je šitý horkou jehlou,“ prohlásila Alena Schillerová, předsedkyně poslanců ANO. Podle ní by vládní novelu pandemického zákona zákonodárci neměli projednávat ve zrychleném režimu.

Šibenice je za hranou

V odůvodnění svého návrhu vláda uvedla, že ve stávajícím pandemickém zákonu chybí některá mimořádná koronavirová opatření, což v praxi, podle resortu zdravotnictví, způsobuje stěžejní problémy pro řešení epidemie covid-19.Potřebujeme nástroj, abychom byli připraveni na podzimní vlnu,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Novela, proti které protestovali před sídlem sněmovny odpůrci protiepidemických opatření i s maketou šibenice, by mohla být projednána příští úterý.

Na demonstraci před sněmovnou se sešlo zhruba 800 lidí. „Pokud jsou někde šibenice, je to vrchol nevkusu,“ řekl pirátský poslanec Jakub Michálek. Demonstranti rozčílili i místopředsedu klubu TOP 09 Jana Jakoba. Co je za hranou a co je k řešení, je to, co se děje venku, a že je tam šibenice. Jakmile potkám ministra vnitra, vyzvu ho, ať se k tomu policie postaví jiným způsobem. Šibenice je hrozba smrti, symbol popravy, to nemá se svobodou slova nic společného,“ prohlásil Jakob.

Diskuze Vstoupit do diskuze
94 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články